A la Carte Menu Ocean

Može li hrana u avionu da bude ukusna?

Na 10,000 metara iznad površine Zemlje, naša čula se ponašaju malo drugačije, pa tako, na primer, ne osećamo dobro mirise i ukuse što neretko dovodi do utiska da je hrana koja se služi u avionu bljutava. Da ne mora tako da bude, govore nam primeri brojnih avio-kompanija, koje nalaze najkreativnije načine da putnicima putovanje osim ugodnim učine i ukusnim.

Najjednostavniji, često kritikovani način bio je da se jela dodatno zasole i zaslade, zbog čega su  mnoge avio-komapnije bile kritikovane.U SAD su stoga sproveli veliko istraživanje i dodeljivali avio-kompanijama bodove. Uslov je bio da se putnici obaveste o nutritivnom sastavu hrane, broju kalorija, ali i da im se tačno predoči šta jedu da se ne bi dešavalo da dobiju kalorijsku bombu dovoljnu za ceo dan u okvir samo jednog obroka.

Tako se Air France dosetio, pa je angažovao kuvare sa Mišelinovim zvezdicama da na dugolinijskim letovima pripremaju obroke koji mogu ujedno da budu i ukusni i nutritivno izbalansirani. Pa, ako letite biznis ili prvom klasom, može vam se dogoditi, da je vaše jelo spremio i Joel Robuchon, čovek sa najviše Mišelinovih zvezdica na svetu. A ako ipak birate ekonomsku klasu, od 1. aprila, na dugolinijskim letovima možete 24 sata pre poletanja da bukirate A la Carte” jelo ili  “A la carte” meni po svom izboru.  Pride, ideja je da se meni prilagodi i destinaciji, pa će tako na letovima iz Seula raditi korejski šef, čime se gastro-uživanje u izabranoj destinaciji produžava još i za vreme puta .

Na sličnom tragu je jedna druga avio kompanija čiji specijaliteti u biznis klasi odaju utisak da ste u elitnom restoranu, pa prezentacija nadoknađuje deo ukusa nestao u kilometrima leta. Ekspert za hranu u avionima, Nikos Lukas je na svom sajtu kao posebno zadovoljstvo istakao tematsko Hello Kitty jelo koje nudi jedna azijska avio-kompanija. Kako je obrok dizajniran za decu, njegov izgled ga je vratio u detinjstvo.

Njegov zaključak je da hrana na letovima može da bude ukusna i da svakako i taj aspekt treba uzeti u obzir kada se odlučujete za svog avio-prevoznika, jer sendvič od dva suva parčeta hleba stvarno nije neka uvertira za lep put.