glatka kož

Nega i lepota od mlečnih sapuna

Lekovitost od kozjeg i magarećeg mleka

Stres, pušenje, solarijum, odnosno prekomerno izlaganje sunčevim zracima, glavni su neprijatelji naše kože. Tu su i neredovno, nepravilno čišćenje lica, nezdrava ishrana…

Dug boravak u zatvorenim prostorijama, kao i nedovoljna fizička aktivnost, takođe remete održavanje prirodne boje, vlažnosti i elastičnosti naše kože.

Kada su stres, pušenje i nezdrava ishrana u pitanju, naše lice gubi zdrav sjaj, dobija sivu boju, a javljaju se i prevremene bore. Kod pušača pore se zatvaraju što sprečava kožu da apsorbuje potrebnu količinu kiseonika. Pušenje odmaže i apsorpciju C vitamina pa samim tim i stvaranje kolagena. Takođe se smanjuje moć regeneracije kože. Ako ne unosimo dovoljno gvožđa, naša koža će biti bledolika, a nedostatakom A vitamina i suva.

Hteli to ili ne, izloženi smo svakodnevnom stresu, pa često posegnemo i za čašicom alkohola. Posledice čestog alkoholnog užitka su crvenilo i ubrzano starenje. Preterano izlaganje suncu ubrzava starenje kože, isušuje je. Zato nam je krema sa zaštitnim faktorom preko potrebna svaki put kad izlazimo. Kad je čišćenje lica u pitanju, šminku skidajte svakodnevno sredstvima prilagođenim vašem tipu kože. Preporučujemo vam i piling od kukuruznog brašna. Jeftino je, prirodno i vrlo efikasno.

Nekada su naši stari za negu tela koristili domaće sapune i pomade pravljene od životinjske masti. Danas se na našem tržištu mogu naći kozmetički proizvodi koji se prave po receptu naših baka, a efikasno održavaju našu mladost i lepotu.

Da li ste čuli za sapun od kozjeg mleka? A od magarećeg?

Lekovitost kozjeg mleka je poznata zbog sadržaja vitamina E, A, B6, i B12. Kozje mleko daje vlažnost koži. Prava je sreća da ova magična svojstva možemo da imamo u svom kupatilu.

Sapun od kozjeg mleka u sebi sadrži kombinaciju jestivih ulja i glicerinsku bazu. Kao takav u sebi sadrži vitamine A, D, E i K i minerale, fosfor, natrijum, kalcijum, kalijum i gvožđe. Tu su i masne kiseline omega 3 i omega 6, kao i brojni antioksidansi koji hrane kožu, čine je elastičnom. Takođe joj daju veliku moć regeneracije. Osobe sa suvom i ispucanom kožom, svoj spas će naći upravo u ovom proizvodu. A kozji sapun je pravi pogodak i za osobe sa ekcemom i psorijazom.

Magareći sapun, pored mnogih zajedničkih lekovitih svojstava, je skuplji od kozjeg. Košta 500 dinara, dok je cena kozjeg 100 dinara. Razlog je što magarica daje samo litru mleka na mesečnom nivou. Ovaj sapun sadrži u sebi biljna ulja i kao takav kožu snabdeva masnim kiselinama i omogućava njenu zategnutost, a baš kao i kozji, štiti od kožnih oboljenja.

Za sve skeptike kada je miris ovih sapuna u pitanju, proizvod je najčešće obogaćen mirisom meda ili mirisom lavande, vanile, kokosa. Ovi sapuni nemaju otrovne hemikalije u sebi, zato su odlčni i za negu osetljive, dečje kože.

Foto: Tijana Janković