šećer

Dovoljno šest kašica šećera dnevno!

Sve je ukusnije kada je slađe. Međutim, preterani unos šećera dovodi do gojaznosti od koje pati pola milijardi ljudi širom sveta. Nije pošteđena nijedna starosna grupa a zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije apeluju na ljude da smanje želju za slatkim.

Kada se osvrnete oko sebe, shvatićete da je šećer zastupljen u svim oblicima i ukusima, pa tako često verujemo da mnogi proizvodi na policama prodavnica ne sadrže šećer jer su predstavljene kao zdrave opcije za početak dana.

Iako ne želimo da verujemo, činjenica je da se velike količine šećera dodaju u većini, prerađene hrane. Pored voćnih sokova, frapea, šećer je zastupljen i u gotovim jelima, supama, jogurtu.

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije savetuju ljudima da sa maksimalnih dvanaest kašičica šećera dnevno pređu na šest. To bi bila dovoljna mera za potrebe organizma.

Ako popijemo samo jednu konzervu Koka-Kole, u startu premašujemo dnevni limit organizma za šećerom.

Sjedinjene Američke Države i pojedine države u Evropi, poput Mađarske, Francuske i Finske, uvele su poreze na prodaju slatkog pića.

Preterani unos šećera dovodi do propadanja zuba, prekomerene gojaznosti, srčanih oboljenja, pa i nekih oblika raka.

Mislimo da su ovo zaista više nego jasni razlozi zašto bi trebalo da smanjimo unos šećera i okrenemo se voću, povrću, čajevima i vodi.

Pa i kafa bez šećera nije tako loša, na kraju krajeva.

foto:freedigitalphotos.net