lekovita moć nane

Lekovite moći nane

Vreme je za čaj

Da li ste ljubitelj čaja? Ako niste, potrudite se da budete, jer je sada idealno vreme da počnete sa konzumiranjem ovog zdravog napitka. Nana je jedna od najboljih biljaka od koje pravimo naš omiljeni čaj lekovite moći..

Nana je dlakava stabiljka visoka 50 centimetara, listovi su joj tanki i dugački od 4 do 9 centimetara. A cvetovi su ljubičasti i veoma mirisni. Možda niste ni primetili da vam raste u dvorištu. Za nanu, koju ljudi kuvaju i piju kao čaj, znali su stari Grci i Rimljani. Pomislite samo na sveže ubranu nanu i na taj divni opijajući ukus mente. Odmah nekako pamet odluta na poslasticu kao što su bombone od mente ili možda više volite čokoladu sa mentom. Zanimljivo je da se nana ubraja u začine, što bi značilo da bi trebalo da može da se priprema kao salata ili da se stavlja kao dodatak u jelo, kao što koristimo peršun i celer.

Nana povoljno deluje na naš ceo organizam. Ulje od kojeg dobija tako karakterističan miris sadrži mentol. Mentol u nani ima značajna svojstva koja nam pomažu u umirenju bolova. Destilacijom, od nane se proizvodi eterično ulje koje ima višestruku upotrebnu vrednost u lečenju raznih bolseti. Čaj od nane utiče blagotvorno na nervni sistem i trebalo bi da se pije redovno na prazan stomak ili posle obroka. Veoma je korisna u smirivanju stomačnih tegoba i povoljno utiče na organe za varenje. Uz pomoć nane, možete da se rešite i nesanice. Nana je između ostalog povoljno utiče na glavobolju, jutarnju mučninu, masnu kožu, opektone od sunca i mnogo toga. Botaničari preporučuju da se pored toga što je koritimo kao napitak, steknemo naviku da je dodajemo u jelo jer tako činimo izuzetnu korist za naš celokupan organizam.

U narodu je još znana i kao metva, pitoma nana, crna nana. Kažu da se nana ne kuva jer kuvanjem gubi svoja lekovita svojstva. Čaj od nane se priprema tako što bi trebalo da se u ključalu vodu stavi kašika naninog lista, ne treba preterivati, jer je izuzetno jaka. Pre jela bi bilo dobro da se pije nezaslađena, dok posle obroka može da se pije da dodatkom meda. Sada je pravo vreme da se pije kako bi nam pružila zaštitu od prehlada i gripa.

Foto: publicdomain