ID 100213690

Ko štedi duže živi

Ne verujemo da postoji osoba na svetu koja je gadljiva na novac. Ali zato postoje osobe koje možemo slobodno da podelimo na štediše i rasipnike. Da li ste znali da, osobe koje više vole da im novac „čuči“ na sigurnom, žive zdravije i duže od rasipnika?

Mnogi pojedinci se neće složiti da štednja radi štednje ima smisla. Da li je ispravno štediti zarad nekog cilja a trošiti novac na sitnice koje život znače, bez obzira na sve?

Prema nedavnim istraživanjima koja su sprovedena u Americi, osobe koje štede žive duže od rasipnika!

Naučnici sa Univerziteta Vašington su sproveli eksperiment u kojem su učestvovali zaposleni jedne američke firme. Svoje zaključke su doneli upravo analizom podataka koje su prikupili od pojedinaca, koji su učestvovali u istraživanju.

Istraživanje je trajalo oko dve godine a lekari su motrili na zdravstvene promene koje su se javljale kod ispitanika. Tako je istraživanje pokazalo da osobe koje su dodatno štedele za penziju, imaju razvijeniju svest o tome da je bitno da budu i ostanu zdravi. Nisu se libili da porade na poboljšanju opšteg stanja organizma.

Kod štediša su zabeležene i manje šanse za prisutnost lošijih navika koje utiču na zdravlje. Pa tako većina štediša ne pije alkohol i ne puši cigarete.

Šta vi kažete? Ima li istine u tome?

foto:freedigitalphotos.net