tajna kineske kuhinje

Tajna kineske kuhinje

Brzo i ukusno

Ne zna se tačno koliko postoji zaljubljenika u kinesku hranu, nesumnjivo ih ima u velikom broju. Velika tajna kineskih majstora i njihovog uspeha u pripremi hrane jeste – brzina.

Obično se kaže da je za dobar obrok potrebno mnogo ljubavi, truda i strpljenja. Kinezi se slažu sa prve dve stavke dok trećoj pripisuju brzinu. Što brže pripremiš hranu ona će biti ukusnija.

Kako bi se hrana što brže skuvala, Kinezi svoje namirnice seku na sitne komade. Obično se skuvaju za nekoliko minuta. U slučaju da žele da pripreme meso, seku na komadiće, ali koriste ga u polusmrznutom stanju kako bi se secknaje obavilo lakše i brže. Povrće takođe seku sitno, zbog čega je ukusno, jer se na taj način dobiju veće površine koje dolaze u dodir sa vrelim uljem ili parom, zavisi na koji način se hrana priprema.

Upotrebljavaju dve vrste prženja: plitko i duboko. Kada se hrana priprema pomoću „plitkog prženja” onda se sve namirnice, povrće, meso pomeša u tiganj u kojem se sprema hrana. Na taj način vrelo ulje pokriva svaki komad hrane tankim omotačem koji čuva njihove prirodne sastojke. Za „duboko prženje” potreban je nešto dublji tiganj i pri tom se koristi dosta ulja. Korpica od žice je obavezna, jer se u nju stavlja meso koje se zatim spušta u tiganj i kuva. Inače, kuvanje na pari je omiljeni način kuvanja u Kini.

Kako bi njihova hrana imala tako sjajan ukus, pored veštine u samoj pripremi, neophodni su i začini koje koriste. Tako Kinezi najviše upotrebljavaju soja sos, vino od pirinča, kineski crni biber, anis, koren od đumbira i još mnoge druge. Pirinač je gotovo obavezan uz svako jelo. Na njihovom meniu uvek ćete naći kukuruz, bambusove mladice i pečurke.

Kinezi jesu najmnogoljudniji narod, ali jedan i od najzdravijih, upravo zbog toga što koriste u ishrani dosta korisnih i zdavih namirnica.

Foto: Publicdomain