maslačak

Maslačak: Žuti cvet za zdraviji svet

Oni koji su za uskršnje praznike boravili u prirodi, nisu mogli da ne primete ovaj divan cvet. Međutim, neki ga smatraju korovom, posebno oni kojima prekrije čitav travnjak. Ipak, osim što je lepe spoljašnjosti, ova biljka je i veoma zdrava. Otkrijte moć maslačka.

U vremenu, kada je strah od bolesti veoma rasprostranjen, potrebno je da se okrenemo prirodi i njenim darovima.

Maslačak se nalazi svuda oko nas, ali ga je najbolje brati u predelima, gde nema velikih zagađenja.

Iako je mali, nežan i lako dostupan, veoma je moćan jer sadrži vitamine A, B2, C, D i G, kao i minerale kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor i gvožđe.

Od maslačka se koristi sve čak i koren

Upotreba korena je veoma lekovita. Dovoljno je da ga očistite i isečete na sitne, jednake delove, raširite i ostavite da se suši na vazduhu, na tamnom i hladnom mestu, do dve nedelje. Koren je spreman za upotrebu onda kada se lako drobi pod prstima. Čuva se u staklenoj tegli, na tamnom i hladnom mestu. Lekovita svojstva ima do godinu dana.

Napitak od korena čisti bubrege, žuč, jetru, limfu, kožu… Smanjuje otoke, leči artritis, reumu, hepatitis… Delotvoran je u lečenju ženskih oboljenja poput karcinoma dojki, raznih tumora i otoka na grudima.

Cvet maslačka

Od cveta se pravi gušći sirup, ali i čaj, koji ublažavaju kašalj, simptome prehlade, jačaju krv i pospešuju probavu. Za pripremu sirupa dovoljno je samo da operete cvet, dok je za čaj potrebno da ga sušite na vazduhu nekoliko dana.

Stabljika maslačka

Preporučuje se kao pomoć u borbi protiv dijabetesa, pomaže prilikom regulacije žuči, reguliše metabolizam, čisti krv i želudac. Iako neki smatraju da je otrovno, mleko iz stabljike je lekovito i služi za uklanjanje bradavica.

Lišće maslačka

Može da se priprema kao salata i deluje kao diuretik, izbacuje višak vode iz organizma. Bogato je vitaminima i mineralima, a karotena ima više i od šargarepe. Smanjuje holesterol i preporučuje se trudnicama i ženama nakon menopauze. Može biti korisno kod alergija.

Isključite kompjutere i krenite u susret maslačku. Pravo je vreme da ga iskoristite.