Foto: Tijana Janković
Foto: Tijana Janković

Upotrebljivo do…

Proverite svoju šminku

Za lepotu je bitno da redovno održavate i obnavljate svoju omiljenu šminku. Nađite uvek vremena da pročešljate po neseseru i proverite koliko dugo već koristite jedan isti sjaj, korektor ili maskaru.

Jednom otvoren proizvod gubi na svom kvalitetu, dok neki može postati fina sredina za bakterije. Nekad je lako uočiti promene u boji i mirisu i tada znamo da je vreme za parfimeriju. Ipak, bitno je da pratite i rok trajanja koji je drugačiji za različita kozmetička sredstva.

Olovka za oči i ajlajneri

Ajlajner je tečan, pa je zbog toga dobra podloga za bakterije. Trebalo bi da ga promenite na svaka tri meseca. Olovka za oči traje duže, pogotovu što je oštrenjem redovno osvežavamo. Najbolje rešenje za iscrtavanje očiju je ajlajner u gelu, jer ga slobodno možete koristiti i godinu dana.

Sjaj za usne

Rok trajanja ovih proizvoda je obično od 18 meseci do dve godine. Sjaja za usne ima kraće upotrebno vreme od karmina. Aplikator koji je zgodan za precizno nanošenje, takođe je pogodan i za prenošenje bakterija. Zato je najbolje da ne kupujete nove nijanse dok ne potrošite stare.

Korektor

Najvažnije pravilio je da ga ne razmenjujete ni sa kim. Ukoliko ga delite i sa najboljom drugaricom ili sestrom, možete jedna drugoj prouzrokovati i neki problem sa kožom (bubuljice). Korektor u stiku ima rok trajanja od 18 meseci, dok tečna varijanta traje samo godinu dana.

Maskara

U zavisnosti od proizvođača, jednom otvorenu maskaru, možete koristiti od tri do šest meseci. Posle određenog vremena, ovaj neizostavni šminkerski rekvizit, posatje suv i zgrudvan. Naše trepavice gube na atraktivnosti ako na njima ima grudvica. Maskara je vlažna što je čini idealnom sredinom za bakterije. Kako bi vam što duže trajala, trudite se da je što kraće držite otvorenom.

Tečni puder

Tečni puder ima najkraći rok u odnosu na onaj u kamenu i prahu. Bezbedan je za upotrebu godinu dana. Čim primetite drugačiji miris, vreme je da investirate u novi. Najbolje izaberite puder sa pumpicom, jer je tako manja verovatnoća da se izmeša sa prljavštinom.

Parfem

Jednom otvoren parfem, polako počinje da isparava alkohol. Zbog toga postepeno dolazi do promene njegovog sastava, pa možete primetiti da menja boju i miris. Rok trajanja je obično od 18 meseci do dve godine. Kupujte manja pakovanja svog omiljenog mirisa, jer tako ćete ga sigurno potrošiti, a ne baciti.

Ne zaboravite da redovno održavate četkice i sunđerčiće. Perite ih na svakih par nedelja i to mlakom vodom i sapunom. Tako će duže trajati, a izbeći ćete da nenamerno uneste bakterije u svoju šminku.

Foto: Tijana Janković