ID 10048026

Iz psećeg života…                        

Kada prestanemo da tretiramo životinje „životinjski“, upoznaćemo njihovu toplu „ljudsku“ dušu!“

Pas je intuitivna, inteligentna životinja. On vodi bogat, živopisan život. Kako su pokazale neke moderne studije koje se bave psihologijom pasa, on je biće koje proživljava mnogo „ljudskih emocija“.

Nepogrešivo oseti kada je voljen, mažen, pažen, kada mu se posvećuje vreme i ljubav, a kada je zanemaren, nemotivisan… Njegova sreća u mnogome zavisi od karakera vlasnika. Kako će ga čovek usmeriti i vaspitati, takav će mu i „pseći život“ biti.

Pas tačno detektuje ljudske emocije. Ume da razazna sva naša raspoloženja. Ukoliko je vlasnik tužan i pod stresom, sva osećanja će se preneti i na ljubimca. On pati zajedno sa čovekom! Istraživanja su pokazala da su lošije rezultate pokazivali psi koje su vežbali depresivni dreseri. Iako je psima posvećivana velika pažnja, životinje nisu imale dovoljno elana da sarađuju.

Psu treba pažnja baš kao i čoveku. Nekada ste iscrpljeni od teškog rada, imali ste naporan dan i nije vam baš do skakutanja i igranja sa ljubimcem. Željni ste odmora, tople večere ili šoljice kafe. Baš u tom trenutku vašeg opuštanja, pas će vam se nametnuti željan vaše pažnje. Iskoristiće svaki momenat vašeg mentalnog odsustva, da vas probudi i da vas privoli da ga mazite. Poslušajte vašeg ljubimca u tim momentima, jer će vam pažnja, svakako, biti uzvraćena! Inspirisaće vas i dati vam novu osveženu energiju.

Osećaj ljubomore, laži i nejednakosti takođe je svojstven psima. Oni osećaju kada su emocionalno ugroženi. Kada su im pažnja i ljubav uskraćeni. Reaguju burno i svim silama žele da povrate svoje mesto u srcu vlasnika. Često su posesivni i reaguju instiktivno na pretnju. Postoje naučne činjenice koje dokazuju da pas ima nepogrešiv osećaj za nepravdu koja mu je naneta. Ukoliko oseti da je prevaren, izneveren, imaće problem sa poverenjem u prijateljstvu sa ljudima. To dokazuje i eksperiment sa dva psa. Životinjama je dat isti zadatak, nakon čega je samo jedan pas bio nagrađen. Drugi je osetio tugu i nepravdu te više nije bio zainteresovan da nastavi igru.

Istraživanja su pokazala da psi mogu da otkriju bolest kod ljudi. Oni mogu da nanjuše ćelije raka samo preko uzoraka krvi. Osete bolest i bespomoćnost, svaku promenu raspoloženja kod ljudi. Imaju zaštitnički odnos prema nejakima, bolesnima i prema deci. Izražavaju određeni nivo empatije prema ugroženim licima, pogotovo onima koji su im bliski. Psi se koriste i u terapiji mnogih bolesti. Oni su odlični pomagači kod rekonvalescenata i starih lica, kod slabovidih i slepih… Pomažu u upozoravanju na epi napad, na pad šećera u organizmu i korisni su u psiho terapiji…

Imajte na umu da je vaš pas ogledalo i projekcija vašeg unutrašnjeg bića. Ne dozvolite da budete „džukac“ pa to sigurno neće biti ni vaš ljubimac.

foto:freedigitalphotos.net