zasto zebre imaju sare

Zašto zebre imaju šare

Nauka rešila misteriju

Pripremila Janja Rešćanski

Predivne pruge, zebru čine najprepoznatljivijim kopitarom na svetu. Kako i zbog čega ih je majka priroda podarila ovim čudnim ukrasima po koži, objašnjavaju naučnici…

Biolozi iz Mađarske i Švedske tvrde da su rešili misteriju zebrinih šara. Na osnovu eksperimenta pokušali su da objasne da je upravo ovaj “dezen” spasao zebre i sačuvao ih od istrebljenja.

Kako je objašnjeno u časopisu Experimental Biology, šare na zebrinoj koži nastale su kako bi ih zaštitile od muva krvopija! Zebrine pruge reflektuju svetlo koje nije privlačno insektima, te ih oni zaobilaze.

U eksperimentu koje su biolozi sprovodili utvrđeno je da muve obožavaju svetlost koja se reflektuje od dlaka tamnih konja. To ih je navelo da naprave makete tri drvena konja, smeđeg, cnog i zebrastog koje su premazali lepkom.

Muve su se lepile na crnog i smeđeg konja. Na zebru gotovo da nije bilo ni jednog zalepljenog insekta. Pretpostavlja se da je ova kombinacija crne i bele boje na zebri potpuno neprivlačna insektima, odnosno, verovatno se radi o zbunjivanju njihovog vida. Isti je slučaj i sa belim konjima, koji su takođe nepopularni među insektima, jer se bela boja ne reflektuje.

Upravo ova “anomalija”, zebru je spasila prenosivih bolesti, zaraza i parazita i obezbedilo joj mesto u “Božijoj bašti”.

Foto: publicdomainpictures