Clostridium botulinum 01

Otrov skuplji od zlata         

Najotrovnija supstanca koju je čovek napravio, vredi 135 biliona eura po kilogramu. To ga svrstava u najskuplju, a ujedno i najprodavaniju materiju na svetu. Smatra se da bi samo nekoliko kašičica ovog otrova moglo da ubije milione ljudi, a ljudska vrsta bi bila istrebljena sa samo 4 kilograma.  

Reč je o botulinskoj kiselini, otrovu poznatom kao Botoks. Proizvodi ga bakterija Clostridium botulinum, koja je otkrivena u pokvarenim kobasicama u XVIII veku.  Ime je dobio od latinske reči botulus-kobasice.

Iako je najotrovnija materija na svetu ima vrlo korisnu primenu u medicini i proizvodnji lekova. Zbog svoje specifičnosti proizvodi se u strogim uslovima, najčešće u laboratorijama vojnih postrojenja.

Najviše se koristi u plastičnoj hirurgiji, gde se male količine ovog otrova ubrizgavaju u kožu lica kako bi se uklonile bore. On uništava nerve koji stvaraju staračke brazde na koži.

Svaka bočica botoksa sadrži 4,8 nanograma aktivnog neurotoksina, što bi značilo da se godišnje proda oko 0,02 grama aktivnog sastojka botoksa koji se koristi u plastičnoj hirurgiji.

Primena u medicini mu svakodnevno raste. Osim u kozmetičke svrhe koristi se i za lečenje migrena, zarastanje rana, sprečavanje prekomernog znojenja…

Bakterija koja proizvodi ovaj otrov živi svuda oko nas i ne smatra se opasnom po čoveka sve dok ne dospe u ljudski organizam i počne da napada nervne ćelije. Tada počinje da luči sedam toksina od kojih su četiri smrtonosna.

Bakterija Clostridium botulinum često može da se pronađe u medu. Organizam odraslog čoveka je dovoljno snažan da se izbori sa ovim uljezom pre nego što on dospe do aktivnih ćelija. Bebe nemaju razvijen imunološki sistem protiv ove bakterije sve dok ne navrše godinu dana, zato med ne bi trebalo davati deci mlađoj od 12 meseci.