Screen Shot 2014 10 21 at 22.37.51

Najmisterioznija ptica na svetu je…?

Naučnik koji je čitav život posvetio pticama, Džon Jang, presrećan je jer je napokon uspeo da snimi najmisteriozniju pticu na svetu. Petnaest godina je predano tragao za njom. Napokon je uspeo da je snimi i dokaže da je opstala!

Snimak ove divne ptice kao i lokacija na kojoj je pronađena čuvaju se u tajnosti. Naučnik ne bi želeo da bilo šta ugrozi posojanje ove retke vrste. Kako sam kaže čovek bi mogao da im i izdaleka naudi.

O kojoj vrsti ptica je reč?

Kako prenosi „Rojters“, Jang je uspeo da pronađe retku vrstu ptica iz porodice papagaja. Reč je o malom, zelenom, noćnom papagaju koji skakuće poput kengura. Zeleno-žute je boje i ukrašen je braonkastim tačkicama po perju.

Nastanjuje predele visoke trave, gde se preko dana i krije. Poznat je po svom vrlo aktivnom noćnom životu. Nauka o njemu malo stvari zna. Smatralo se da je davno izumrla vrsta. Pronađeni primerci vratili su veru i nadu da će ova ptica, ipak, biti spašena.

Retki su oni koji su ga videli, jer je izuzetno vešt u skrivanju. Od skoro, noćni papagaj je pod zaštitom Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUNC), koja ga je uvrstila u kritično ugrožene vrste.

Moguće stanište noćnog papagaja čuva se kao najstrožija tajna. Naučnici smatraju da je tajnost jedino rešenje kako bi se ova populacija zaštitila od neinformisanih ljudi, koji bi u neznanju mogli da ih povrede, unište im staništa i gnezda.

Poslednji put noćni papagaj je viđen početkom 20. veka u Australiji.

foto:wiki