postpraznicno okrepljenje 125

Postpraznično okrepljenje

Vratite se u formu

Na prazničnoj trpezi, u proteklim danima, bilo je raznovrsne i svakako kaloričnije hrane. Kako se dobro omrsimo u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, posle praznične euforije primećujemo i koji kilogram više, a često je tu i loše rasoloženje…

Malaksalost, nedostatak volje, potreba da se osamimo, prisutni su posle perioda koji podrazumevaju druženje, upoznavanje ljudi, veselja i neumerenost u ishrani. Upravo zato se mnogi od nas osećaju potišteno.

Pripremanje novogodišnje i božićne trpeze zahteva mnogo rada, a ako pogledamo i koji dan pre Nove Godine, shavatićemo koliko smo energije utrošili brinući, kako o svom izgledu za najluđu noć, tako i o poklonima. To je i razlog zbog čega je nekima više nego ikad potrebna tišina, i koji dan samo za sebe.

Ako ste od onih koji ne vežbaju u kontinuitetu, da biste se vratili u formu, najbolje je da počnete sa običnom šetnjom. Sat vremena hodanja u vašem ritmu, od velikog je značaja kako da se osećate bolje tako i da pripremite telo za ozbiljnije vežbanje. Pored šetnje, plivanje je, takođe, pravi način da povratite energiju i sagorite suvišne, praznične kalorije. Trudite se da do bazena prošetate, ukoliko je to moguće. Na taj način, dobro raspoloženje vam neće izostati.

Dovoljno je da posvetite 10 minuta umerenom vežbanju kako biste se bolje osećali. Čak i oni koji su u dobroj formi, potrebno je da posle ovih praznika, u aktivnost ulaze postepeno.

Mnogi mogu da padnu u postprazničnu depresiju, jer počinju radni dani, pa je i smanjen broj susreta sa ljudima koje vole. Za sve one koji su u ovakvom stanju, preporučuje se konzumiranje čokolade. Odlično popravlja raspoloženje. Družite se sa dragim ljudima kad god je to moguće, posvetite se fizičkim aktivnostima. Za povećanje osećaja zadovoljstva pomaže i pivo koje se posebno preporučuje posle fizičke aktivnosti. Naučnici tvrde da je tome razlog što pivo najbolje zadržava tečnost u organizmu, tj. hidrira ga i vraća izgubljenu snagu. Jedna flaša piva sasvim je dovoljna da smanjite osećaj umora.

Mali poklon za sve dame kojima sklekovi idu teško, pa i oni ženski – nema potrebe da se spuštate do poda. Dovoljno je da ruke postavite u širini tela, težinu prebacite prema napred, a spuštanje je jedva vidljivo. Vodite računa da vam prsti budu okrenute prema napred, a trudite se i da laktovi, koji se jedva savijaju, idu pravo nazad. Takođe, pazite da stomak ne spuštate ka podu. Čitavo telo, neka vam bude u jednoj ravni. Pa, eto vam novih mišića u novoj godini. Dovoljno je da uradite 20 jedva vidljivih sklekova dnevno, pa da do leta vaše ruke izgledaju potpuno savršeno.

foto: Tijana Janković