zlatno voce nimfa i bogova 877

Zlatno voće nimfa i bogova

Čarobna pomorandža

Pripremila Janja Rešćanski

Zbog ovog zlatnog ploda, kako mitologija pripoveda, Herkul je krenuo u avanturu na kraj sveta. Ukrao ga je od nimfi kako bi obezbedio sebi snagu, koje mu je ovo voće davalo. Nije reč samo o zlatnom plodu, nego se verovalo i da pored snage daje besmrtnost onom ko ga pojede! Tako su o „zlatnim jabukama Hisperidinih vrtova” govorili antički Grci. Mi ove „zlatne jabuke” danas znamo kao pomorandže…

Ne postoji ni jedna kultura na planeti koja je odolela zavodljivom ukusu pomorandže. Obožavaju je stanovnici dalekog istoka, zapadne hemisfere, toplog juga, pa čak i u hladnim zemljama severa. Deo je tradicije mnogih naroda. U Francuskoj beli cvetovi pomorandži vezuju se za brak i kult plodnosti.

U Avganistanu se npr. ni jedan obrok ne može zamisliti bez sočnih pomorandži. U Nepalu se jede sa korom, a njen sok je najzastupljeniji sastojak mnogih jela.

U Evropu su je doneli Arapi i ratnici za vreme Krstaških ratova. Gaji se u toplim klimatskim oblastima. Zimzeleno je drvo iz roda citrusa i vodi poreklo iz jugoistočne Azije.
Postoji na stotine sorti pomorandži. Njihov ukus ne zavisi samo od podneblja gde se uzgaja, već i od poznavanja samog terena. Kažu da su najlepše i najsočnije one pomorandže koje se posade sa istočne strane voćnjaka.

Pomorandža je prava riznica vitamina i minerala

Njeno sočno, narandžasto meso bogato je vitaminima C, B1, B2 i pantotenskom kiselinom. Zahvaljujući visokom sadržaju minerala, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, odlično čisti organizam od svih toksina, štiti pluća i potpomaže rad jetre. Takođe sadrži flavonoide koji deluju antialergijski i antivirusno. Energetska vrednost joj je 63 Kcal. Voda čini 80 procenata ploda. Najviše ima ugljenih hidrata 15 %. Proteina 1,5 %, i veoma malo masti, svega 0, 3 %.

Pomorandža se obično jede sveža. Njen sok je zbog svog lekovitog svojstva postalo najomiljeniji napitak. Za vreme Drugog svetskog rata, on je postao deo redovne ishrane američkih vojnika. Nakon rata počela je i masovna industrijska proizvodnja „đusa”.

Pomorandža nezaobilazna i na prazničnoj trpezi

U tradiciju srpskog naroda, oduvek je predstavljala vredan dar. Darivala se za Badnje veče i Božić, te je bila privilegija imućnijih porodica.

Kako da prepoznamo zrelu pomorandžu

Prilikom kupovine ovog voća vodite računa o kori. Ona ne sme biti smežurana i puna mrlja. Ako želite sočne i slatke plodove, kupujte krupnije, duguljaste pomorandže debele kore. Naravno, nemojte zaboraviti da one sa jarko crvenom korom nisu i najzrelije kako se do skoro mislilo, reč je naravno, o posebnoj vrsti pomorandži!
Ne zaboravite da sačuvate koru kad pojedete pomorandžu. Stavite je na peć ili radijator i imaćete čarobnu, aroma terapiju zahvaljujući jakim, eteričnim uljima koje sadrži.

Paznična kafa sa čokoladom i pomorandžom

Za praznike i divne zimske trenutke Looker Weekly vam preporučuje i kafu sa čokoladom i pomorandžom. Za pripremu ovog napitka potrebna vam je jedna pomorandža, štangla mlečne čokolade, 2 kašičice mlevene kafe.

U veliku šolju iscedite sok od pomorandže. Čokoladu rastopite i pomešajte sa sokom. U tu smesu nalijte skuvanu crnu kafu. Uživajte!

  foto: Tijana Janković