Foto: Tijana Janković

Hrana Bogova

Čudesna moć grožđa

Gajenje vinove loze počelo je još u Aziji, 5000 godina p.n.e., a njene plodove nazivaju hranom Bogova…

Još su stanovnici antičke Grčke i Rima, otkrili čudesnu moć grožđa kroz vino. Bog vina u rimskoj mitologiji je Bahus, a u grčkoj Dionis. Bahus je poznat i kao Bog razvrata, a Dionis i kao Bog veselja, ludila, slavlja… Da ovo voće ima dugu istoriju, govore i njihovi crteži u egipatskim piramidama. Za lekovita svojsta listova i plodova vinove loze, znalo se od davnina. Hipokrat i Galen, koristili su crno vino u lečemju različitih oboljenja. Kod nas, gajenje vinove loze datira iz doba Nemanjića.

Lep grozd sa komadom hleba, može zameniti jedan obrok. Bilo u svom prirodnom obliku ili u obliku suvog grožđa ili vina, prava je poslastica. Ono može biti roze, crno, žuto-zeleno, slađe ili kiselije i pravi je lek. Sada je pravo vreme da uživate u njegovom prirodnom obliku. Grožđe je veoma zdravo. Sadrži mineralne soli i oligoelemente natrijum, magnezijum, kalijum, hlor, fosfor, jod, pektin i tanin. Od vitamina u sebi ima, A, B1, B2, B9, kao i C, koji štite vid i krvne sudove. Verovali ili ne, ljuska crnog grožđa ima veliko okrepljujće dejstvo. Plod u sebi sadrži i dragocenu jabučnu i vinsku kiselinu, kao i karotin. Čak i semenka u plodu, ima veliku lekovitu vrednost. Nekada se ulje, koje je ceđeno iz semenki, koristilo u lečenju kožnih oboljenja i povreda. Listovi vinove loze takođe su puni sastojaka korisnih po zdravlje. Oni su se koristili u lečenju dijareje, proširenih vena i hemoroida. Upalu grla, ljudi su lečili sokom iz zelenih plodova. Ova čarobna voćka, koristila se i u lečenju menstrualnih tegoba, protiv kamena i peska u bubregu, prilikom oboljenja jetre i pojedinih karcinoma. Grožđe je iznad svega, veoma dragoceno za očuvanje zdravog kardiovaskularnog sistema.

Delotvorno je i prilikom detoksikacije organizma. Preporučuje se starim i preumornim osobama, kao i trudnicama i dojiljama, sportistima i onima koji imaju otežanu probavu. Lekari kažu, da je ispijanje vina, čaše do dve dveno lek, dok je sve preko te mere otrov. Zato budite umereni. Listovi vinove loze, koriste se i u ishrani. Sarmice od vinove loze prava su poslastica.

Širom naše zemlje, održavaju se festivali grožđa i vina, poznatiji kao Grožđebal. Ovi festivali imaju bogat kulturno umetnički program, kao i štandove sa prvoklasnim grožđem i vinima. Ako se, kojim slučajem, ovakav festival dešava baš sad u vašem gradu, uživajte!

Foto: Tijana Janković