doručak

Najukusnije kuhinje

Gde se najlepše jede

Ako spadate u grupu ljudi koji ne sklanjaju pogled sa lepo pripremljene hrane, volite da eksperimentišete i probate gotovo sve što vam svet ponudi na dlanu, da li ste se zapitali čija je kuhinja, pored majčine, najukusnija na svetu?

Znate kako kažu, zdravlje na usta ulazi. Svi mi volimo da meznemo i da se ponekad „stuštimo” na omiljeni specijalitet. Srbi su veliki ljubitelji jake i masne hrane, pa ni takozvana brza hrana nam nije strana (većini jedna od omiljenih). Međutim, fanatici i veliki ljubitelji hrane i putovanja napraviše listu najukusnijih kuhinja na svetu. Hajde da proverimo šta je još ukusnije od srpske slasne sarme pripremljene u zemljanoj posudi?


Grčka kuhinja

Pored toga što Grci imaju najlepše more i plaže, takođe mogu da budu ponosni i na svoju kuhinju. Na njihovu kuhinju je veliki uticaj imala turska hrana, tako da su Grci najviše okrenuti maslinkama, maslinovom ulju, povrću i svemu onome što je karakteristično za Mediteran. Iako turisti smatraju da je giros nacionalno grčko jelo, pre bismo rekli da je to njihova „junk food”. Uputite se u Tavernu i opredelite se za grčke specijalitete kao na primer („kuvana hobotnica”, „salata sa artičokama”, „riblja čorba sa limunom”).


Španska kuhinja

Španci vole meso, ribu, povrće. Takođe u ogromnim količinama koriste ulje u pripremi hrane. Ako ste ponekada odgledali po koju epizodu Seranovih ili Pakovog sveta, primetili ste da bez ćurosa i šunke ne može da se započne jutro niti da se završi dan. Ako se odlučite da okusite nešto špankse kuhinje neka to bude (svinjska kobasica sa paprikom i lukom, ćurka sa krompirima i pečurkama, ćurosi sa jagodama i šlagom).


Meksička kuhinja

Ako ste pravi latino gurman onda je za vas pravi izbor meksička kuhinja. Čuli ste za takose, enčalade i fahite, a niste ih probali, sada je pravo vreme. U meskičkom jelovniku je zastupljena piletina, pa tako postoje i razni specijaliteti na istu temu. Meksikanci takođe u svom meni-ju nude i egzotične specijalite poput skakavaca, iguane, meso jelena. Za početak dovoljno je da probamo (salata Frida sa svežim spanaćem, grilovanom piletinom, kuvanim jajima, fetom, pečenom paprikom i paradajzom, meksička goveđa čorba, čokoladni tart sa đumbirom).


Indijska kuhinja

Veliki ljubitelji indijske kuhinje toplo proporučuju njihove specijalitete koji se uglavnom sastoje od povrća, ali takođe uključuje i jagnjetinu, pileće i meso koze kao i ribu. I njihova kuhinja koristi začina u ogormnim količinama. Možete da probate (Kulfi – indijski sladoled, jagnjetinu sa jogurtom).


Kineska kuhinja

Jedna od najpopularnijih i najomiljenijih na svetu. Svi je gotovo vole zahvaljujući mogućnošću kombinovanja i spajanja različitih ukusa. Kineska hrana se brzo pravi, ekonomična je i veoma ukusna. Takođe veoma je lagana za stomak. Zašto ne biste probali (čorbu od kukuruza, integralni pirinač sa povrćem i govedinom, pohovanu bananu).


Francuska kuhinja

Kada pomislite na francusku kuhinju, odmah se nekako stvore ispred vas slike francuskih boema koji uživaju u bogovskoj hrani dok stvaraju svoja umetnička dela. Francuska hrana je sama po sebi, mnogi će reči, umetnost. Ako se zateknete u Parizu kojim slučajem, možete da izaberete neko od 5 000 mesta na kojem možete da uživate u delikatesima. Od Francuza smo naučili da sir uz vino ide savršeno. A možete da jedete i ovako (salatu od šećerne repe, jabuka, spanaća, pečuraka i kruške, čorbu od šargarepe, pečena riba sa pirinčem i paradajzom).

Oni koji se kunu u srpsku kuhinju, i teško da će se ikada odlučiti da probaju neki specijalitet naših komšija, predlažemo im da za ovaj vikend naprave dobru sarmu sa rebarcima, domaću pileću supu, pitu sa jabukama i sirom i jednu dobru rakiju medovaču da se nazdravi. Prijatno!

Foto: Tijana Janković