Svetski dan srca 3

Svetski dan srca obeležen velikom 3D animacijom anatomskog srca na zgradi Starog dvora

Srčana slabost – kardiovaskularna bolest sa najlošijom prognozom

Iako od srčane slabosti boluje 60 miliona ljudi širom sveta, ova bolest se u ranoj fazi prepoznaje kod samo 3 odsto pacijenata. Zbog toga, dijagnoza srčane slabosti se najčešće postavlja sa velikim zakašnjenjem, što ovu bolest stavlja na prvo mesto po uzroku hospitalizacije starijih od 65 godina“ poručeno je na konferenciji održanoj u susret Svetskom danu srca, koji je obeležen projekcijom 3D animacije velikog anatomskog srca na zgradi Starog dvora

Svetski dan srca je ove godine obeležen upečatljivom 3D projekcijom animiranog anatomskog srca na zgradi Starog dvora, koja je Beograđane podsetila na važnost zdravih životnih navika, ohrabrila ih da brinu o svom srcu i da se redovno pregledaju – jer ozdravljenje počinje onda kada je zdravstveni problem otkriven.

Uz poruku koja glasi „Ne dozvolite da vas srčana slabost spreči da živite život koji volite“, nesvakidašnji prizor pulsirajućeg srca na spoljašnjosti zdanja, poslužio je kao podsetnik svima da vode računa o svom i zdravlju svojih najbližih, dok je kroz animaciju i zvuke otkucaja srca istaknuto da su fizička aktivnost, redovna terapija i redovni pregledi ključni za zdrav i dug život. 

Svetski dan srca tradiconalno podseća građane na važnost redovnih pregleda i zdravih životnih navika, ali je ove godine fokus bio na značaju rane dijagnostike i dostupnosti inovativne terapije u lečenju kardiovaskularne bolesti sa najlošijom prognozom – srčane slabosti.

Statistika je pokazala da će čak jedna od pet osoba preko 40 godina starosti razviti srčanu slabost. S obzirom da simptome poput nedostatka daha, zamora, gušenja, vrtoglavice, ubrzanog srčanog rada, pacijenti, ali i lekari najčešće pripisuju starosti, bolestima pluća i drugim zdravstvenim stanjima, ne iznenađuju podaci koji govore da će samo polovina pacijenata sa srčanom slabošću preživeti nakon pet godina od postavljanja dijagnoze.   

 dr Snežana Plavšić, epidemiološkinja sa Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ istakla je da je COVID-19 pandemija usmerila pažnju javnosti na epidemiološke mere, prevenciju i lečenje ove nove virusne infekcije, ali da kardiovaskularne bolesti ostaju pandemija koja traje i svake godine u Srbiji odnose oko 52.000 stanovnika. „Mnogim od ovih bolesnika bi adekvatnom redukcijom kardiovaskularnog rizika i boljim lečenjem srčane insuficijencije mogao da se znatno produži život,“ zaključila je dr Plavšić.