ID 10033582

Da li umemo da sedimo?

Još u prvoj godini život naučimo da sedimo. Posle toliko godina iskustva, svako onda nas bi za sebe rekao da ume da sedi. Da li je stvarno tako?

Ako već moramo da sedimo po ceo dan, onda je važno da to činimo pravilno. Ukoliko budete poštovali nekoliko jednostavnih saveta pravilnog sedenja, izbeći ćete bolove u vratu, leđima i kukovima.

Postoje jednostavna upustva pravilnog sedenja koja će vam pomoći da lakše podnesete dan na poslu ili na fakultetu. Ispravan položaj tela u sedećem stavu, sačuvaće vas od neprijatnog bola u vratu leđima i kukovima.

 Ukoliko se ispravite dok sedite, izgledaćete viši, lakši i bolje ćete disati, jer ćete osloboditi svoju dijafragmu.

Kako se pravilno sedi?

Prvo, prilagodite visinu stolice tako da su vam kukovi u višoj poziciji u odnosu na kolena. Potrebno je da vam butine “imaju pad”. Monitor obavezno podesite u visini očiju, a tastaturu i miša postavite na dohvat ruke, pravo ispred sebe.

Zatim, obratite pažnju da pravilno rasporedite težinu tela na svojim stopalima. Težinu rasporedite na celo stopalo, a ne samo na pete. Noge držite paralelno, nikako prekrštene!

Nakon toga, ispravite leđa tako što ćete im dati potporu blago stegnutim, uvučenim stomakom. Otvorite se u ramenima – držite ih spuštenim (što dalje od ušiju) i u jednoj liniji.

Veoma je bitno da vam i vrat i glava, takođe budu u jednoj liniji! Brada bi trebalo da bude paralelno u odnosu na pod.

Ne zaboravite da prošetate par minuta na svakih pola sata!