ID 100224081

Povećajte šanse za dobar posao

Tokom intervjua za posao, poslodavac procenjuje motivaciju, komunikacione veštine i samu ličnost kandidata ali prvi utisak i radno iskustvo su najznačajniji prilikom donošenja konačne odluke. Potrudite se da zablistate u prvih sedam minuta, upravo to donosi šansu za zaposlenje!

Na osnovu prvog susreta sa nekom osobom, dovoljno je svega nekoliko sekundi vremena kako bismo stekli i doneli prvi utisak o njoj/njemu na osnovu izbora odeće, izraza lica, gestikulacije, načina komunikacije.

Primerena odeća, pozitivan stav, umerena gestikulacija, kontrola emocija, konciznost i iskrenost su samo neki od kvaliteta, koji su poželjni prilikom intervjua za posao.

Prema nedavnim istraživanjima u Londonu, prvi utisak koji kandidat „ostavi“ na poslodavca je od izrazite važnosti za dalji sled događaja. Pored ove osobine, radno iskustvo je na drugom mestu po važnosti.

Do posla iz snova se ne dolazi lako, ali prvih sedam minuta u predstavljanju svoje ličnosti i dostignuća, su definitivno presudni na razgovoru sa poslodavcem.

Zanimljivo je da se oko sedamdeset odsto poslodavaca složilo da neće doneti pozitivnu odluku po kandidata ako on ima tetovaže.

Isto toliko se izjasnilo da našminkano lice ima veliki uticaj prilikom prvog upoznavanja. Nije poželjno pretereno šminkanje, niti premalo.

Jačina rukovanja je takođe nešto što ostavlja utisak na poslodavca (slaže se oko sedamdeset posto njih). Niko ne voli mlako rukovanje, ali ni previše čvrsto. Najpoželjnije je odlučno i samouvereno rukovanje.

Ipak, najvažniji atribut prilikom procene jednog kandidata jeste radno iskustvo, zatim prvi utisak kao i njegovo obrazovanje.

Pored glavnih faktora, poslodavci vole da vide i da je osoba sposobna da održi kontakt sa očima, da se našali ako ima prostora za šalu i tačnost. Niko ne voli osobe koje ne poštuju vreme.

Prvi utisak, radno iskustvo, odlučno rukovanje je nešto što se ocenjuje (kao u školi), prema tome, potrebno je da u prvim minutima pojedinac zablista kao na pozornici i pokaže zašto je baš on idealan kandidat za predstojeći posao.

foto:freedigitalphotos.net