Ljubavna borba i sreća

Slažemo se da nije sve u partnerskom odnosu, ali on predstavlja značajan deo našeg života. Posvetiti se sebi, svojim ostvarenjima je neophodno, ali je potrebno da imamo i osobu koju volimo, koja nas voli. Veza po našoj meri, je ono što nas približava celovitosti.

Ipak, u realizaciji kvalitetnog odnosa nemaju baš svi sreću i pamet, pa čak i kad su u drugim stvarima genijalci. Našu genijalnost baca u senku strah od emocije, gubitak libida, psihičko opterećenje…

Nedostatak partnera ne mora da bude vezan za fizički izgled ili određene komplekse. Neki jednostavno ne nalaze osobe na svakom koraku. Njima je potrebno više od fizičkog izgleda, više od komunikacije u kafiću. Veruju u ljubav na prvi pogled, ali i da je ona retka. Romantični su, avanturisti, duboki, radoznali, što je otežavajuće u vremenu u kojem su brzina i površnost na velikoj ceni. Ipak, istina da ko traži taj i nađe, ovim ljudima mora da bude na pameti.

Da bismo imali uspešan ljubavni život potrebna nam je istina o tome gde grešimo i da li grešimo.  Ipak do nje je, često, dug put, pa ga treba početi na vreme, gotovo odmah. Nemamo vremena za tugu i višegodišnju patnju. Ali kako ući u nove priče?

Ako vas je neko povredio ružnim rečima, prevarom, ljubomorom, otišao bez reči ili sa uvredama, zašto biste patili? Potrebno je da radite ono što volite, idete na zabave po svojoj meri, ukradete koji dan za putovanje i odlazak kod prijatelja koji su možda u drugom gradu. Tako vodite računa o sebi i niko ne može da vas povredi niti smanji vašu sreću. Ne treba da očekujete da vam se desi ništa spektakularno, niti neko novo poznanstvo, već da sve radite slobodno i sa uživanjem. Jednostavno volite sebe i život. Tako ćete shvatiti da li ste i gde grešili u svojim ljubavnim postupcima.

I dok nauka govori da ženska depresija kreće između tridesetpete i četrdesete ukoliko se osoba ne ostvari kao majka, ne bi trebalo toliko da brinemo o tome. U toj konstataciji uhvate nas strahovi zbog životnih rokova pa i sami često ulazimo u veze sa osobom koja nam ne odgovara. Tako umanjujemo našu jedinstvenost i postajemo robovi opšte važećih merila uspeha.

Na svakom koraku strah nas vreba kroz pitanje „ .. pa kad mislis? Vreme ti je. Šta ćeš u starosti?“. Sva ta panika je zbog priča da je usamljenost u starosti najstrašnija. Tako nam je samoća najveći košmar koji počne da nas pritiska već pri kraju dvadesetih. Ono što svi znamo jeste da se vremenom pretvaramo u ono o čemu mislimo.  Da biste to izbegli radite na svojim talentima, interesovanjima, suočavajte se sa neuspehom, prevazilazite sve ono čime vas plaše.

Veza sa nekim može da učini da se osećate loše, ili predivno. Može da vam poremeti život ili ga poboljša, a sve zavisi od vas, vaše glave i usmeravanja energije- da li je ulažemo u nešto pozitivno ili negativno? Kada se prema nekome ponašate sa puno ljubavi, dajući mu slobodu i ukazujući na njegove greške i ograničavanja, a on sve čini da se osećate kao da radite nešto pogrešno, male su šanse da veza opstane. Poštovanje u ljubavi mora da postoji.

Kroz sigurnost koju stičemo u sebe, eliminisanje strahova i svega ružnog što smo ikad čuli, postajemo ljudi puni ljubavi, života i oslobođeni svih ograničavanja koja su nam nametnuta i koja od nas svakodnevno prave emotivne invalide. Ne smemo da dopustimo da to što nekome nismo bili po volji, ostavi na nas trajne ožiljke.  Nedovoljno novca tera nas u kompleks niže vrednosti, emotivan bol čini da ne verujemo u ljubav. Verujemo da nemamo šta da ponudimo, a „šta“, u ljubavi, ne predstavlja novac, već sve ono što jesmo, naše telo duh, um… zato treba raditi na njima neprestano.

Koliko god da ste čuli, doživeli tužnih ljubavnih priča, ne povlačite se. Kad vam ne ide, a vi stanite u prve borbene redove. Samo ako idete napred možete da osetite lakoću i sreću što postojite i pronađete svog nekog. Nema te osobe koja vas može smaknuti sa puta Ljubavi.

Ono gde grešimo jeste shvatanje slobode. Da bismo imali kotrolu i stekli sigurnost u partnera, želimo da ga uvek imamo na oku. Svako njegovo putovanje nas poremeti. Tu je i problem virtuelnog, jer dokle god je online, znamo da nije aktivan u realnom svetu čime je smanjena mogućnost da nas fizički prevari i upusti se u potpuno uživanje. Tako zarobljavamo sebe i stvaramo ograde koje nas teraju na pogrešne akcije. Sve ovo je nešto što mora da se prevaziđe. Realan život podrazumeva aktivnost, putovanja, upoznavanja, što nikako ne predstavlja pretnju ljubavnom odnosu. Ako smo i sami sposobni da živimo slobodno, razumećemo i voleti i svog partnera, bez straha i sputavanja.

Ako radite bez slobodnog dana i nemate mnogo vremena za izlaske, a svog nekog još uvek niste pronašli, neka vam oči budu otvorene. Komunicirajte sa osmehom, budite pametni, dopadljivi, iskoristite svoje kvalitete u svakom momentu, jer oni imaju svoju namenu, a to je da rade za vas. Ako ste emotivno zbrinuti, rastite u svim pravcima, živite u svakom momentu i volite svoje partnere najlepše moguće… Njegova i vaša potpunost, samoostvarenost ne znače pretnju vašoj vezi, već upravo sreću, stabilnost i posvećenost. Shvatite da se samo slobodni poštuju i najviše vole.

foto: photostock at FreeDigitalPhotos.net