dodir najvazniji 301

Dodir najvažniji

Grlite, mazite

U kojoj meri ćemo emocionalno da reagujemo u životu, da li ćemo znati da dajemo ljubav, hoćemo li umeti da budemo srdačni, bliski i uživamo u dodirima sa drugim ljudima, zavisi od toga da li smo u detinjstvu imali dovoljno pozitivnih fizičkih kontakata. Prvo kad se rodimo osetimo ruke onih u čijem smo naručju, a prva komunikacija nam je upravo kroz dodir. Tada već formiramo svoje emocionalne karakteristike, odnosno spremnost da se razvijemo u zrele emotivne osobe.

[box]Naučno je dokazano da mladunci primata, koje majke nisu dovoljno dodirivale i mazile, nisu mogli da izrastu u seksualno zrele životinje.[/box]

Čovek jednostavno ne ume da koristi emociju i da je pokaže, ako joj to drugi nisu pokazivali tokom odrastanja. Svima nam je poznato da nesvesno tražimo partnera koji je sličan našoj fizionomiji, pokretima, pa i dodiru. Muškarci umeju i na prvom sastanku da kažu „ličiš na moju majku”. Ovakav komentar se uglavnom odražava negativno na dalji odnos, jer žene mogu da pomisle da potencijalni partner i svoju majku dodiruje sa seksualnom željom.

Kroz dodir možemo da zaključimo mnogo toga. Kada se držimo za ruke sa nekim, ovakav dodir ukazuje na bliskost. Međutim, kada nekog odgurnemo jasno mu dajemo do znanja da ga ne želimo u našoj blizini. Koliko su dodiri bitni, govori i činjenica da čak i onaj slučajan, prijateljski dodir, šalje pozitivnu poruku. Poznato je da deca čiji je fizički kontakt tokom odrastanja bio nedovoljan, ne mogu da se razviju u stabilne emocionalne osobe. Iz tog razloga grlite svoju decu kao i svoje prijatelje i partnere. Ako vaši prijatelji prolaze kroz težak period, pružite im zagrljaj utehe, pomazite ih po ruci ili glavi, držite ih za ruku. Ovakva interakcija smanjuje njihovu bol. Takođe, svoje emocije pokazujemo snažnim zagrljajem kada sretnemo dragu osobu koju dugo nismo videli. Kod devojaka su dodiri i fizički kontakti češći nego kod muškaraca, a kako su prirodniji nemaju nikakvu skrivenu poruku.

Dodir je sastavni deo seksualnog čina. Posebno kada je predigra u pitanju. Ona je bitna i muškarcima i ženama podjednako. Nije bitna dužina ljubavne predigre, već način na koji se međusobno dodirujete. Takođe česti prijatni dodiri tokom dana među partnerima, mogu da obezbede prelepu ljubavnu igru u toku noći.

Rukovanje je svakako jedna vrsta dodira, neverbalna komunikacije. Niko ne voli kada mu pri rukovanju samo pružite ruku bez stiska, jer odajete utisak da ste slabog karaktera. Zato vodite računa i o ovome.

Međutim, za sve ima leka, pa i za divlje ponašanje bez dodira. Ako ste jedni od ovih ljudi i želite da promenite svoj nedostatak, ples je idealno rešenje. Na taj način ćete se osloboditi, ali i naučiti, kroz blizak fizički kontakt, značaj komunikacije dodirom.

Jednostavno je, istražujte dodirima jedni druge, svet oko sebe i spoznaćete puno novih i divnih stvari, osećaja. Sarađujte i stvarajte jedinstvo i savršenstvo upravo dodirom koje je posle čula vida jedno od najvažnijih naših svojstava. Pozitivnim dodirom stvarate pozitivne emocije, pa ima li šta bitnije od toga?

foto: Tijana Janković