ID 100172290

I šminka se kvari!

Peckanje na usnama, gljivice na noktima, natečeni kapci i infekcija očiju samo su neki od simptoma koji mogu da se jave zbog „pokvarene“ šminke. Puderi, ruževi, lakovi za nokte, maskare, rumenila imaju svoj vek trajanja. Ukoliko vaš neseser za šminku redovno čistite i vodite računa o svežini proizvoda za ulepšavanje, manje su mogućnosti da dobijete infekcije ili teške alergijske reakcije.

Da bismo bile lepe i negovane – šminka  je neophodna i deo je svakodnevnog rituala. O higijeni šminke i pribora za ulepšavanje manje se vodi računa. Ukoliko se ne održavaju čisto ili ukoliko je istekao rok upotrebe preparata za ulepšavanje, naše zdravlje može biti ozbiljno  narušeno. Četkice i sunđeri  kojima se nanosi šminka mogu biti prave „fabrike“ bakterija, ukoliko se ne čiste redovno.

Vodite računa o maskarama. One su neupotrebljive ukoliko se osećaju na benzin. To je znak da joj je prošao rok upotrebe. Vrlo  suve, zgrudvane ili one koje se razvlače, svakako treba baciti. Pošto je u dodiru sa trepavicama, odnosno očima, vrlo je važno da se ne koriste stare maskare, kao ni one koje je već neko ranije koristio. Nemojte nikada pozajmljivati maskare, na taj način se šire bakterije koje ozbiljno mogu da ugroze zdravlje očiju, izazovu crvenilo i svrab, pa i konjuktivitis. Najbolje bi bilo da ih menjate na svakih šest meseci.

Puderi, senke i rumenila

Puderi traju duže od ostalih make-up proizvoda. Kameni puderi i oni u prahu su dugovečniji od onih tečnih. Vodite računa da su sunđeri  i četke kojima nanosite puder uvek čisti. Idealno bi bilo kada bi se jednom nedeljno oprali mlakom vodom i šamponom.  Pre upotrebe dobro ih osušite. Na taj način sprečiće se  razvoj bakterija koje bi mogle da ugroze kvalitet pudera,  a samim tim i zdravlje kože.

Tečni puderi mogu da traju i do dve godine. Izuzetak su oni koji sadrže vodu i ekstrakte biljaka kao podlogu.

Preporučuje se često menjanje senki za oči. Njihov rok ne bi trebalo da bude duži od pola godine, baš zato što su u kontaktu sa očima. Isti je slučaj i sa olovkama i kreonima, koje bi trebalo koristiti najduže dva meseca, iako se na njima ne vide nikakve mane nakon što im istekne rok trajanja.

Ruž za usne ne sadrži vodu, te se  može duže koristiti. Ukoliko se boja teško  nanosi i ne razmazuje se na usnama kao ranije, istekao mu je rok trajanja. Ustajali ruževi su tvrdi i specifično „teško“ mirišu zbog masnoća koje sadrže.

Lakovi za nokte obično traju do godinu dana. Ukoliko je posle tog perioda i dalje istog sastava i boje, možete ga slobodno koristiti. Lakovi koji su dotrajali postaju vodenasti, a pigment se spusti u vidu taloga na dno bočice.

Vodite računa o vašem priboru za nokte da je uvek uredan i očišćen. Pincetu, makazice za nokte i zanoktice posle svake upotrebe prebrišite alkoholom. Vodite računa da imate posebnu futrolu za ovaj pribor kako ne bi stajalo sve zajedno u neseseru sa šminkom.

Nemojte izlagati šminku i kozmetičke preparate direktnoj svetlosti, čuvajte ih u fiokama. Pre upotrebe preparata, krema i pudera, obavezno operite ruke. Koristite čiste aplikatore za nanošenje pudera. Dobro zaklopite poklopce posle svake upotrebe.

foto: moggara12 at FreeDigitalPhotos.net