ID 10041626

Emotivne igre su grube

Ostali ste prijatelj sa osobom koju ste nekada mnogo voleli? Onda sigurno znate da tu nema pravog prijateljstva – bar u većini slučajeva.

Retko se desi da se ljubavi pretvore u veliko prijateljstvo koje uključuje čak i nove partnere. Ipak te priče postoje i dokaz su da smo sposobni da prevaziđemo, one, u narodu poznate kao „sitne ljudske slabosti“. Šta se dešava kada ostanemo zarobljeni u svojim željama i očekivanjima i protivimo se svojim emocijama?

Intuitivne osobe, i kada nema jasnih znakova, znaju kada neko prema njima gaji posebnu naklonost. Okolina ih često proglasi ludima, ali energija, iako ljudskom oku nevidljiva, radi svoje. Ljudi se privlače, žele, vole i svi govorimo da „postoji hemija“. Ipak, sve više prave stvari radimo na pogrešan način, jer ćutimo o svojim emocijama. Iako ne verujemo, ljubav postoji, samo je malo ko razume i prihvata kao slobodnu i konstantnu. Danas, Ona zahteva i očekuje i traje dok smo u istoj prostoriji, dok prava i osvešćena traje 24 časa i ne traži ništa. Emotvne igrarije su danas za mnoge privlačnije od same ljubavi.

Zaljubljeni ste u prijatelja, prijateljicu? Problem je jasan. Ne želimo da ugrozimo prijateljstvo koje je trajnije od ljubavnog odnosa.  Ipak, osećamo nešto više od prijateljstva i imamo potrebu za fizičkim ostvarenjem. Često je u pitanju potreba za iluzijom da nam taj neko potpuno pripada. Kažemo iluzija, jer niko nikome ne pripada, ni dete roditeljima, niti muž ženi, a kamoli… Svi smo slobodni, a samo takvi, sposobni smo da osetimo pravu ljubav.

Dešava se i da je nekim prijateljima mnogo lepše da igraju toplo- hladno, razmišljaju da li emocija postoji, nego da priznaju sve. Njima je sve slatko dok je tajno.

Kako se ne izjašnjavamo i nastavljamo da se družimo, naše nezadovoljstvo raste, pa se u prijateljstvu ponašamo potpuno čudno. Glava nam je prepuna misli da nećemo uspeti. Ono što je potrebno jeste da postanemo svesni svoje ljubavi i da je ne potiskujemo. Što više negiramo stvarnost to više ona izlazi na površinu i čini da se ponašamo neprivlačno. Ljutimo se, zahtevamo i prestajemo da budemo zanimljivi. Ovo sve dovodi do prekida druženja i stvaranja loše slike o nama.

U prijateljstvu sa bivšim partnerom, stvar je slična. Često bar jedan u ovakvom odnosu ima nadu da će doći do pomirenja. Ako se jedan nada, a drugi jasno daje do znanja da je nemoguće obnoviti odos, stvar je potpuno jasna. Ukoliko postoje znaci naklonosti, ali ipak druga strana ne popušta, verovatno da je u pitanju čisto prijateljstvo, potreba da budete u kontaktu, ali ništa više od toga. Morate shvatiti da je osoba donela odluku koja je za nju najbolja.

Nada i tajna ljubav, ukoliko dugovremeno zadrže postojeći oblik, nagomilavaju nezadovoljstva. Dve godine se nadate, četiri godine nekog tajno volite i ništa ne preduzimate. U ovom stanju, em postajete neraspoloženi em i samo prisustvo, kontakt sa osobom koju želite, postaje mučan. Katkad komunikacija preraste u suze i svađu bez naročitog razloga. Dešava se da osoba koja ne može da iskaže nagomilanu ljubav, počne da se ponaša u suprotnosti sa sobom, a prema osobi koju toliko voli postaje gruba. Emotivne igre uvek sadrže manipulaciju, a svako svestan shvata da u startu predstavljaju gubitak moći da stvarno voli i ostvari čvrst odnos. Zato je istina uvek dobar izbor.

Nagomilane emocije su takve i mučne, jer ih niste prihvatili. U najčešćem slučaju mi se borimo protiv svoje želje, govorimo da ne postoji nada i da se samo družime sa bivšim partnerom. Dok u jednom trenutku dopustimo da osetitmo snažnu emociju prema prijatelju, u drugom sve to poreknemo. Prijateljstvo možete da uništite, a osobu izgubite u svakom smislu ako ne prihvatate svoje emocije. Kada ih potiskujemo, osećamo se napeto i neko smo ko niti voli niti se ponaša normalno. Osećamo samo nemir i nestrpljenje.

Ako još uvek volite nekog iz prošlosti, ne negirajte se. Samo tako, možete da krenete dalje ili da joj se zaista vratite. Ne sme da postoji strah niti gubitak životne energije koju toliko trošite braneći se od emocija. Ukoliko ste zaljubljeni u prijatelja, prijateljicu ne borite se protiv toga, već osvestite ljubav. Tako osvešćena postaje deo vas, u suprotnom emocija liči na tumor koji treba da odstranite, jer negativno utiče na sve vaše akcije.

Ako vam je svako viđanje postalo mučenje, budite iskreni prema sebi i stanite na svoju stranu. Zaboravite na emotivne igre koje uključuju ljutnju, ignorisanje, poneku lošu reč, manipulaciju… Ako prema bivšem partneru osećate neku vrstu obaveze, uradite sve što vam srce nalaže, ali ne koristite stare ljubavne priče za veličanje sopstvenog ega i trenutnu zabavu.

Recite istinu, jer su neka prijateljstva postala još veća, a ljubavi ostvarive, zahvaljujući baš njoj! I još nešto – da li i vi verujete u muško ženska prijateljstva?

foto: photostock at FreeDigitalPhotos.net