Screen shot 2013 08 20 at 23.17.38

Opasno duga kosa!

Pripremila Janja Rešćanski

 Ona veruje da je njena snaga u kosi. Zahvaljujući njoj, spoznala je životne radosti, doživela velike ljubavi, pobedila rak… Njena kosa je jedinstvena na svetu, te drži rekord u Ginisovoj knjizi.

Pedesetogodišnja Amerikanka, Aša Mandela, već dvadeset pet godina pušta kosu. Nekada je redovno posećivala frizera, a onda je imala čudne vizije, odnosno, doživela je duhovno prosvetljenje, koje ju je nateralo da svoje dredove pušta, koliko kog je to moguće. Ona kaže da je ovaj ritual intimni deo njenog duhovnog bivstvovanja, te bi život sa kratkom kosom bio ravan samoubistvu!

Dredove je puštala kako ne bi morala da razmišlja o opakoj bolesti koja ju je bila zadesila. Pre tridesete godine obolela je od raka. Odbila je da skrati kosu dok je bila na hemoterapiji. Kako bi je sačuvala od opadanja, predano se posvetila negovanju dredova. Čudom, kosa je i dalje nesmetano rasla. To ju je ohrabrilo, ulilo novu životnu energiju i vratilo pozitivne misli. Tako je pobedila rak i dva infarkta.

Ritual puštanja kose zadržala je i kada je rodila sina. Iako je on sada odrastao, ona svoju kosu zove „beba“. Da bi izašla na ulicu ona mora da umota sedamnaest metara kose i da je nosi u naručju baš kao bebu.

To je izuzetno naporno, jer su njeni dredovi teški oko dvadeset kilograma. Lekari su je savetovali da se ošiša, jer nosi pretežak teret za njene godine. Pod težinom kičma joj se krivi. Javili su joj se bolovi u vratu, ramenima i rukama, te svakodnevno rizikuje da postane paralisana. Ona se mnogo ne obazire na savete doktora. Smatra da bi joj život bez dredova bio depresivan i ne veruje da bi, ošišana, mogla da bude srećna i zadovoljna. Sva njena snaga je u dredovima koje sa ogromnom ljubavlju neguje.

Svoju predugu kosu, Aša pere jednom nedeljno. Dredove maže specijalnim prirodnim uljima kako bi joj kosa bila lepa i negovana. Dva dana je potrebno da se pramenovi potpuno osuše.

Širom sveta Aša ima brojne fanove, nazivaju je „živom legendom“ i „devetim svetskim čudom“. Ona uživa u medijskoj pažnji i smatra da je njen primer svetao i lep.

foto: YouTube screen shot