ŠTA MOŽETE DA OČEKUJETE OD OVOGODIŠNJEG OKTOBARCA

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Beogradski bijenale! „Sanjari“ je izložba koja okuplja 64 međunarodne umetnice i umetnika, iz svih delova sveta, a većina njih nikada ranije nije izlagala u Beogradu ili na Balkanu.

Oktobarski salon ili od skora Beogradski bijenale je izložba na kojoj publika ima priliku da vidi aktuelna ostvarenja i nove produkcije umetnika iz celoga sveta. Većina radova se prvi put predstavlja u Beogradu na ovogodišnjoj izložbi, a pojedini radovi predstavljaju i nove produkcije koje su rađene upravo za ovu izložbu odnosno koncept Sanjara. 

Izbor kustosa da pozove mlađu, odnosno, srednju generaciju umetnika svakako su upotpunili radovi već afirmisanih imena na svetskoj sceni poput Pjer Uiga, Anri Sale, Džeremi Delera, Cao Fei, Marka Lekija, koji su bili relevantni kustosima za njihova istraživanja u okviru ove teme. 

Na izložbi su prikazani autori koji rade u širokom spektru medija: video, performans, prostorne instalacije, slikarstvo, skulpture – istražujući različite teme od onih povezanih sa politikama koje se odnose na kulturu i identitet, otuđenost i psihološke aspekte čovekovog iskustva. Postavka radova, da izdvojimo neke od njih, Klaudije Kont, Vong Pinga, Džona Rafmana, Davida Duara, Margarit Imo, Klare Hoznedlove, u prostoru Muzeja grada Beograda u Resavskoj transformiše dimenzije prostora i uvlače posetioce u univerzum koji je istovremeno i stran i poznat. Radovi Sonje Radaković i Sanje Ćopić su posebno izvedeni tokom vikenda otvaranja, a njihovi tragovi se mogu samo naslutiti u postavci; dok se rad Aleksa Da Kortea „Blue Moon“, može izvesti, sagledati i u njemu učestvovati u prostoru dnevne ili spavaće sobe i to putem televizijskog ekrana i kanala RTS3 (svake večeri u 20:55 časova).

58. Oktobarski salon pratiće i bogat program – javna vođenja, tematska vođenja, radionice za decu i mlade, razgovori sa umetnicima, a za ljubitelje aktivnosti na otvorenom svakog drugog vikenda biće organizovan „Oktobarac na pikniku“ u parku ispred Muzeja Jugoslavije.

Podsećamo, stručna vođenja kroz 58. Oktobarski salon dešavaju se svake nedelje u terminu od 13 časova u Muzeju grada Beogradda (Resavska 40b)