milica i

Koncerti u Galeriji – u aprilu tri

aprilu mesecu će se održati tri koncerta u okviru ciklusa Koncerti u Galeriji različitih zanimljivih koncepcija, u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, sa početkom u 20 časova.


Prvi ponedeljak u aprilu je prilika da ugostimo mlade muzičarke, članice dua BLISSviolinistkinju Bojanu Đolović i pijanistkinju Milicu Predolac. Trenutno završavaju specijalističke studije kamerne muzike na Akademiji Scuola di Musica di Fiesole u Firenci, koja je u fokusu njihovog profesionalnog rada. Ansambl BLISS je i pokretač festivala kamerne muzike koji je prvi put održan u Nišu, a potom i u Gornjem Milanovcu. U Beogradu će izvesti program koji čine dela Arva Perta, Peterisa Vasksa i Maksa Rihtera. Odabrale su kamernu muziku koju odlikuje jasnoća izraza, jednostavnost i prijemčivost, ali koja od izvođača zahteva izuzetnu osetljivost i ekspresivnost, a od slušaoca punu koncentraciju i otvorenost.

Sledećeg ponedeljka, 12. aprila, multimedijalna autorka i pijanistkinja Maja Grinal, predstaviće svoj projekat Survivers u kome se bavi „problemima deteta u disfunkcionalnoj porodici, njegovim herojskim preživljavanjem i transformacijom iskustva od sputanosti do slobode“. Muzičku osnovu za ovu dramu čine dela Dmitrija Šostakoviča (tri segmenta iz opera Ledi Magbet Mcenskog okruga aranžiranog za klavir, K. Maganini) kao i dve autorske kompozicije Maje Grinalt i Dejana Škopelje. Saradnici na ovom projektu su Spomenka Milić, Dejan Škopelja, Biljana Milin i Ljiljana Jakšić.

Poslednji koncert zakazan je za ponedeljak 26. april i prilika je da se proslavi jubilej – 20 godina od prvog koncerta pod nazivom Odabrani za odabrane koji je održan 10. februara 2001. u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Kao mala institucija Odabrani su uspeli da se održe i aktivno funkcionišu već 20 godina. Pod ovim imenom je nastupilo preko sto mladih muzičara – pijanista, solo pevača, gudača. Osnivač i selektor programa Odabranih je pijanista, samostalni umetnički saradnik na Katedri za solo pevanje FMU, Vladimir Stojnić.

vladimir stojnic

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, a broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen. Zato je obavezno da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu damjana.njegic@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta u 12 sati ili dok se mesta ne popune. Početak koncerata zakazan je za 20 časova. 
Za sve one koji ne budu u mogućnosti da prisustvuje događaju, snimak dela koncerta će biti objavljen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda nekoliko dana nakon koncerta.