Mira Brtka Vez

Mira Brtka u svetu filma i mode

Stručna vođenja kroz izložbu Refleksije počinju u petak, 2. aprila u 13 časova

Iako traje tek desetak dana, izložba Mire Brtke – ‘’Refleksije’’, privlači veliku pažnju publike, koja je zadivljena raznolikošću medija u kojima je ova velika umetnica stvarala. Fondacija Mira Brtka i Muzej grada Beograda zato orgaznizuju stručna vođenja kroz izložbu, petkom u 13 časova, zahvaljujući kojima ćemo upoznati prilike i vreme u kojima je Brtka uspešno gradila svoju umetničku karijeru, ne ograničavajući se na jedan segment, baveći se i slikarstvom i skulpturom i filmom i modom. 

Mra Brtka 56. Prag.png
Mira Brtka na filmu – 1956. Prag

Upravo segment koji se tiče njenog stvaralaštva kao rediteljke, ali i uspešne kostimografkinje, pa i modne dizajnerke, Miru Brtku je uveo u neke zanimljive umetničke krugove. Rad na filmu i saradnja sa Nikolom Majdakom, doveli su do saradnje Mire Brtke i Nobuje Abea (Nobuya Abe) – osnivača grupe Illumination, čija je pripadnica i sama bila. 

REFLEKSIJE MIRA BRTKA Vez 02
foto: Vladimir Miloradović

Ono što pored njenog aktivnog stvaralaštva, povezuje Miru Brtku i film, je brak sa filmskim rediteljem Draganom Kresojom, kojeg je upoznala tokom rada na filmu ”Sutjeska”. Nakon njegove tragične smrti, Mira Brtka osniva Fondaciju Brtka Kresoja, koja se bavila očuvanjem filmskog dela Dragana Kresoje i njene likovne umetnosti.

Kao kostimografkinja sarađivala je sa poznatim Pjerom Paolom Pazolinijem (Pier Paolo Pasolini), njene kreacije su nosile tada velike zvezde, kao što je bila glumica Izabela Roselini, čiju fotografiju u Miriinoj haljini možemo videti na izložbi ‘’Refleksije’’.  Mirine haljine prodavale su se u jugoslovenskom modnom gigantu Jugoexportu, a dospele su i na stranice čuvenog VOGUE magazina, gde su okarakterisane kao slovenske haljine. 

Stručna vođenja kroz izložbu ”Refleksije” biće organizovana svakog petka u 13:00. Kroz izložbu vode istoričarke umetnosti – Selena Andrić i Anđela Maletić.

Izložba Mire Brtke ”Refleksije”, postavljena je u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b) do 25. aprila 2021.