Dimitrije N Petrovic VEZUV U PLAMENU

Inspirisani Italijom 

Tokom 2019. godine obeležava se 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije i 10 godina od potpisivanja strateškog partnerstva između dve zemlje. Povodom obeležavanja ova dva značajna jubileja, Galerija Matice srpske u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu realizuje dva programa: Međunarodnu konferenciju o čišćenju slika Cleaning koja će se održati u Galeriji Matice srpske (28‒29. oktobar) i izložbu Inspirisani Italijom koja će biti priređena u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu (30. oktobar ‒ 29. novembar 2019).

Međunarodna konzervatorska konferencija organizovana je u partnerstvu sa Ministarstvom kulture Republike Srbije i uz podršku ambasade Republike Italije u Beogradu ‒ Italijanskog instituta za kulturu, kao i ambasade Republike Austrije u Beogradu ‒ Austrijskog kulturnog foruma. Učesnici će imati priliku da prate izlaganja stručnjaka iz dva velika, svetski poznata restauratorska centra: Instituta za restauraciju u Firenci i Odeljenja za restauraciju slika Kunshistorisches muzeja u Beču, kao i da čuju iskustva kolega iz Narodne Galerije iz Ljubljane, Hrvatskog restauratorskog zavoda, i iz nekoliko vodećih institucija kulture i nauke iz Srbije.

U sredu, 30. oktobra 2019. godine u 18.30 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu (Kneza Miloša 56) bićesvečano otvorena izložba Inspirisani Italijomkoju su zajednički realizovali Galerija Matice srpske i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, a pod pokroviteljstvom DDOR osiguranja Novi Sad. Na otvaranju izložbe govoriće NJ. E.Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji,dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Đorđo Markeđani, generalni direktor DDOR osiguranja Novi Sad. Autor i kustos izložbe je Stanislava Jovanović, kustos Galerije Matice srpske. Izložba je otvorena do 29. novembra 2019. godine.

Izložba Inspirisani Italijom posvećena je srpsko-italijanskim kulturnim i umetničkim vezama, odnosno srpskim umetnicima koji su uzore i podsticaje za svoje stvaralaštvo pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije. Odabirom umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske biće vizuelno reprezentovana italijanska „iskustva“ srpskih slikara u umetničkoj tradiciji i praksinastala u XVII, XVIII i XIX veku. Zahvaljujući delima Aksentija Marodića, Jeftimija Popovića, Jovana Popovića, Pavla Simića i drugih srpskih umetnika predstavljenih na izložbi, posetioci će biti u mogućnosti da se na posredan način upoznajusaitalijanskom umetnošću, ali i da spoznajuna koji način je ona uticala i inspirisala obrazovanje srpskih umetnika, bez obzira da li su se školovali, studijski boravili u Italiji ili su učili pred umetničkim delima koja su imali prilike da vide u gradovima Evrope.

Umetnička dela iz kolekcije Galerije Matice srpske predstavljena na izložbi oslikavaju jednu epohu, generacije umetnika i njihove umetničke ideale i stremljenja. Pored toga što svedoče o vezi srpske s italijanskom umetnošću ona ukazuju na inspirisanost duhom Italije, renesanse i novim pogledima na umetnost. Italija i italijanska umetnost omogućila je srpskim umetnicima da, usavršavajući se i bogateći sopstveno slikarstvo, u srpsku umetnost unesu nove ideje i motive. Podstaknuti novim vizuelnim iskustvima i idejama gradili su vezu između njihovog nacionalnog kulturnog nasleđa i nasleđa Evrope, uvodeći tako srpsku umetnost u nove tokove.