izložba Vozom kroz Sloveniju

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „VOZOM KROZ SLOVENIJU“

Jedinstvena izložba fotografija „Vozom kroz Sloveniji“ autora Josipa Vebera iz Pančeva i Blaža Kavčiča iz Ljubljane, otvorena je u galeriji Železničkog muzeja u Beogradu u poslovnoj zgradi „Železnica Srbije“.

Posvećena putovanju vozom kroz Sloveniju, izložba predstavlja njene prirodne lepote, po čemu je poznata ne samo u regionu, već i šire. Železnica je bila i ostala omiljeno prevozno sredstvo, ne samo u Evropi, već i u čitavom svetu. Oduvek je bila veza između gradova, krajeva, podsticala razvoj i povezivala ljude. Na ovo neobično putovanje poveli su nas autori izložbe, ali i ljubitelji i poznavaoci železnice Blaž Kavčić i Josip Veber, u želji  da posetiocima približe živopisne pejzaže Slovenije, podstaknu ljude na putovanje i obilazak mesta u kojima su nekada boravili i sa nostalgijom ih se sećaju.Autori su ujedno i  predsednici klubova ljubitelja železnice u Ljubljani i u Pančevu, čime dodatno daju doprinos popularizacijii afirmaciji železnice kao jedinstvenog načina prevoza.

Postavka obuhvata šezdesetak fotografija snimljenih na prugama u Sloveniji u periodu od 2010. do 2016. godine. U želji da što više posetilaca ima priliku da vidi koliko je putovanje železnicom i dalje zanimljivo, lepo i romantično, organizator izložbe Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ iz Pančeva, iniciralo je ideju  da se ona  ponovo postavi u Beogradu, ovom prilikom u Železničkom muzeju. Želja organizatora je da je  prikažu  i u ostalim gradovima širom Srbije, za šta postoji interesovanje,  ne samo u gradovima gde deluju slovenačka društva već i šire.

Izložbu su podržali Ambasada Republike Slovenije u Beogradu, „Železnice Srbije“ a.d. i Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, Društvo Slovenaca „Sava“  Beograd i Klub ljubitelja železnica „Pančevo“.