DSC06057

PRVI BRK ANDRIJE KUZMANOVIĆA

Na 28. „Danima Zorana Radmilovića“ glumac Andrija Kuzmanović je dobio nagradu „Zoranov brk“ za ulogu Pripovedača u predstavi „Osama-Kasaba u Njujorku“ Zvezdara teatra! Ovaj pozorišni festival koji se održava u Zaječaru pre svega je posvećen glumačkoj igri, a „Zoranov brk“ koji se dodeljuje najboljem glumcu večeri je najprestižnija nagrada.

„Imam jednu teoriju da je omiljeni glumac onaj koga bi voleo najviše da zagrliš, a to je ovaj čovek čiju sam nagradu večeras dobio. Verovatno još uvek nisam svestan koliko sam srećan zbog predstave i zbog svega, ali je ovo definitivno nešto što mi mnogo znači u životu“, rekao je po dobijanju svog prvog „Zoranovog brka“ Andrija Kuzmanović.
Predstava „Osama-Kasaba u Njujorku“ nastala je po romanu Vladimira Kecmanovića u adaptaciji Koste Peševskog i Darka Bajića koji je i reditelj predstave. Ekipu čine mladi gluci Andrija Kuzmanović, Jovan Jovanović, Iva Ilinčić, Branko Janković, Isidora Simijonović i Amar Ćorović, i samo je njihov polet mogao obojiti sivu priču o ratu, koja je u pozadini predstave.

Pripovedač Andrije Kuzmanovića radi u malom baru u Njujorku. To je ostrvo spasa na koje ga je izbacila bujica nacionalističkih sukoba koja je poplavila i uništila zemlju njegovog porekla, bivšu Jugoslaviju. Na tom mestu on je siguran, ali daleko od sreće koju je imao nekad, dok je odrastao i živeo sa svojim prijateljima. Taj bezbrižan period uzaludno pokušava da prepriča nezainteresovanim gostima kafića. Kada je stvarao lik Pripovedača, Andriji je bilo važno da on pre svega ima sve što nosi ljudskost.

„Osobine i vrline jednog normalnog čoveka, kome svi težimo. Uopšte me nije zanimalo ko je i šta je, bitno je da je čovek u biti, ljudsko biće, neko ko hoda ovom planetom i ko bi trebalo da bude jedno od najpamentijih bića. Nisam branio ni veroispovest, ni poziv, već samo ljudskost. Ljudi se ovde prepoznaju zato što ovo jeste životna predstava, ima sve elemente života u pravom smislu. Zato je meni interesantno da je igram, a ljudima da gledaju. Vidim da se vraćaju da ponovo gledaju predstavu i da su lepo raspoloženi kad se predstava završi, bez obriza što neki plaču. Sve je to sastavni deo života“, kaže Kuzmanović.

Na ovogodišnim „Danima Zorana Radmilovića“ tokom osam dana u takmičarskoj konkurenciji i pratećim programima odigrano je 17 aktuelnih pozorišnih predstava iz Srbije, regiona, Rumunije, Bugarske. Festival će biti završen večeras.