Ivana Zivic 1

U nijansama plave izlažu Živić, Stojanović i Orlova

Izložba pod nazivom „Nijanse plave“ čini kolaboraciju tri vizuelne umetnice Ivane Živić, Jane Stojanović, Valerie Orlove, čiji se radovi dodiruju u motivu vode, a koja će biti otvorena večeras, 4. aprila od 19 časova u Galeriji Nikola Radošević. Ulja na platnu ovih slikarki dočaravaju kontemplativne misli i osećanja kroz prizmu žene i njihovih ličnih „plavih“utopija, stvarajući jednu novu, nadrealnu koheziju.

Ivana, Jana i Valerija, svaka na svoj način gradi lične svetove i kroz individualne prizmu stvara svoj – svet u plavom. Voda kao simbol čistote i pokreta, kao i promene uz mogućnost postojanja u različitim stanjima, kombinuje se kroz plavetne prostore različitih pejzaža, ali i enterijera.

”U nekoj današnjoj poželjnoj slici realnosti preovladava težnja za lepim, mladim, savršenim, pozitivnim, energičnim, materijalnim. Visoki estetski ideali, spontana lakoća življenja, uživanje, uspeh i  balans koji se podrazumeva na svim nivoima. Kada bi mogla da se ilustruje ta emocija koju danas skoro svi na neki svoj način osećamo ona bi izgledala baš kao neki starinski prostor ispunjen vodom u kojem plutaš. Portal u kom možeš da letiš ali ne možeš da dišeš”, opisuje svoje slike, Ivana Živić.

Jana Stojakovic 1
Jana Stojanović

Jana Stojanović za svoju umetnost kaže: ”Bavim se imperativom brzine i hiperprodukcije u današnjem društvu, postavljajući lokvanj kao motiv u različite kadrove na vodi. Kao krhko biće on opstaje u mulju i uspeva da zadrži svoju čistotu i dugovečnost, mirno obitavajući uz minimalni pokret. Ovakvi prikazi čistote flore i umirujuće plavih pejzaža predstavljaju pandan misli o nekom boljem i postojanijem čoveku čiji se glas suptilno, ali jako čuje.”

Valerija orlova 2
Valeria Orlova

Valeria Orlova je inspirisana talasima koji simbolizuju  stalno promenjivu prirodu mora, odražavajući ciklične ritmove samog života. Smirujući uticaj vode očit je u umirujućim tonovima i fluidnim linijama slike, pozivajući gledaoce da urone u njenu mirnu lepotu. 

Izložba traje do 24. aprila.