Godisnja izlozba FLU 1

FLU: Vatromet stvaralaštva, i tri nove izložbe

U nedelji pred nama, Fakultet likovnih umetnosti otvara čak tri izložbe, među kojima je i najveća izložba radova mladih umetnika u Srbiji sa preko 350 autora: Godišnja izložba studenata FLU.

U četvrtak, 23. maja od 19 sati ne propustite izložbu „FLU Apertura 2024. Izložba radova studenata doktorskih umetničkih studija FLU” sa radovima šest umetnika i umetnica koji trenutno pohađaju doktorske umetničke studije na FLU: Ivane Ivković, Marka Markovića, Miodraga Manojlovića, Lene Milovanović, Bogoljuba Đokovića i Aleksandra Rakezića. Selektor izložbe je dr um. Nemanja Nikolić, docent na FLU.

FLU Apertura Galerija FLU

Rad ovih autora obeležava formalna raznolikost izloženih dela: namera je da se prikaže raznovrsnost tema koje umetnici biraju za svoje istraživanje tokom doktorskih umetničkih studija. Izložba nudi aktuelan uvid u šest različitih umetničkih praksi – od apstrakcije do figuracije, od crteža na papiru do delegiranih performansa, dok se tematski spektar kreće se od intimnih iskustava preko svakodnevnih zapažanja do rodnih i identitetskih pitanja. Osim što ilustruje jednu od osnovnih – obrazovnih – uloga Fakulteta likovnih umetnosti, izložba „FLU Apertura 2024.” takođe preispituje njegovu funkciju danas i poziva našu instituciju da ostane otvorena za eksperiment i avanturu koja proističe iz stalne težnje za otkrivanjem nepoznatog, još uvek neviđenog.

Ove godine Galerija FLU obeležava 45 godina kontinuiranog rada.

U isto vreme, istog dana, u četvrtak, 23. maja u Galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja FLU svoje radove predstaviće Milana Trenca „Od Maljčika do Noći u muzeju”, o čijem radu Tia Antić i Nataša Janković pišu: „Kamerna izložba, retrospektivnog karaktera, sumira nastojanja Milana Trenca da ogoli propagandnu manipulativnu poruku bilo da ona dolazi sa istoka, bilo sa zapada, aktuelnu i danas globalno, a sa uporištem i ubeđenjem da konzumenti tih sadržaja nisu pasivni posmatrači, već akteri u kreiranju sopstvenih individualnih identita, donosioci odluka i učesnici u stvaranju boljeg mesta za život.”

Milan Terenc Centar za grafiku

Milan Trenc (Zagreb, 1962) diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a doktorat umetnosti stekao je na Akademiji likovne umjetnosti gde od 2005. godine predaje filmsku režiju na Odjelu animacije i novih medija. Od 1991. do 2004. godine živeo je u Njujorku. 

U nedelju, 26. maja, postupno se otvara GODIŠNJA IZLOŽBA STUDENATA FLU za publiku, u svih pet zgrada u kojima se odvija nastava obrazovanja mladih umetnika: 

12č ▬ Otvaranje izložbe u zgradi u Ul. Pariskoj 16 ▬ Otvaranje slikarskih klasa

15.15 • Ul. Mila Milunovića 1 ▬ Modna revija / Teodora Kokoruš ▬ Otvaranje grafičkog odseka i slikarskih klasa

16č • Ul. Mila Milunovića 1 ▬ Lunch & Punch x Nastup: DJ maki 

18č • Bul. Vojvode Putnika 68 ▬ Nastup: DJ Doo ▬ Otvaranje vajarskih, slikarskih i klase novih medija

20.30 • Bul. Vojvode Putnika 68 ▬ Audio-vizuelni performans / Manuel Brajnik

Jedna od najposećenijih fešti savremenog stvaralaštva u Srbiji obuhvata radove 350 mladih umetnika, koji su za ovogodišnje izdanje pripremili mnoštvo pratećih programa, od radionica za decu, preko časova crtanja za odrasle, sve do razgovora o kreativnim industrijama i bioskopa pod otvorenim nebom. 

Fakultet likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu osnovan je 1937. godine, od kada predano pred nastavnike, i same ostvarene umetnike, stavlja zadatak, rečima dekana Radoša Antonijevića, da „podučavaju studente autentičnim umetničkim dometima za koje treba da ih prepoznaju u studentskim naporima i u tome ih podrže da to iznesu pred javnost.”