Beogradska trilogija 6
foto: Nebojša Babić

Beogradska trilogija 50. put

Beogradska trilogija Biljane Srbljanović u režiji Ivana Vanje Alača u četvrtak 23. maja biće izvedena pedeseti put.

U predstavi koja je premijeru imala 24. aprila 2021. godine na Sceni Studio JDP kao diplomska predstava Ivana Vanje Alača, igraju Ognjen Nikola Radulović, Lenka Petrović, Nikolina Vujević, Đorđe Mitrović i Miloš Macura. Adaptaciju teksta napisao je Ivan Vanja Alač koji je i scenograf. Kostimografi su Srđan Perić i Aleksandra Stošić Krstović a scenski govor oblikovala je Ljiljana Mrkić Popović.

Beogradska trilogija je izvedena na Festivalu „Nedelja Promene” u novosadskom pozorištu „Promena” u februaru 2022. godine.

Beogradska trilogija 7
foto: Nebojša Babić

Komad Beogradska trilogija je diplomski rad Biljane Srbljanović, nagrađen 1996. godine tada ustanovljenom nagradom „Slobodan Selenić“. Već naredne godine prvi put je izveden, na sceni Teatra „Bojan Stupica“ u režiji Gorana Markovića. 

Prema rečima autorke, Beogradska trilogija je „autobiografski tekst čitavog grada“. U tri tragikomične priče, iz Praga, Sidneja i Los Anđelesa, prikazani su emigrantski – apatridski životi nekadašnjih Beograđana. Povezala ih je novogodišnja noć i jedna devojka koja je ostala u Beogradu.

Drama Biljane Srbljanović Beogradska trilogija igrana je širom sveta u oko 30 različitih postavki (Nemačka, Austrija, Švajcarska, Belgija, Amerika, skandinavske zemlje…). Objavljena je u nemačkom u časopisu „Teater der cajt”. Pored nemačkog, prevedena je na engleski, francuski, arapski, italijanski, rumunski, danski…