konferencija za stampu novinari u visnjicevu

BITEF NOVA SEZONA: NA IVICI i IZGUBLJENI PEJZAŽI

Povodom početka sezone Bitef teatra  i najave premijere plesne predstave svetske priznate koreografkinje Dunje Jocić IZGUBLJENI PEJZAŽI u kojoj, pored igrača Bitef dens kompanije, učestvuju glumica Marija Bergam i Branko Cvejić. Bitef teatar je u saradnji sa Turističkom organizacijom  Šid organizovao tradicionalni Bitef izlet  i konferenciju za štampu 14. oktobra. 

U potrazi za sremskim pejzažima, umetnički pres karavan je najpre posetio  selo Kukujevci nadomak Šida, poznat po firmi Beokapri,  koja se bavi organskom proizvodnjom kozjeg sira. Nakon toga, karavan se uputio u selo Višnjićevo, smešteno u zagrljaju reke Bosut i nepreglednih šuma, koje neguje tradiciju, običaje i sećanje na lik i delo Filipa Višnjića. U etno postavci Udruženja žena “Filip Višnjić” održana je konferencija za medije Bitef.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Na konferenciji su govorili direktor Bitefa Miloš Latinović, direktorka Bitef dens kompanije Jelena Kajgo i dramaturg Bitef festivala i član programskog odbora teatra Filip Vujošević.  Zahvaljujući se medijima na interesovanju, Miloš Latinović je predstavio i mogućnost ponovnog uspostavljanja Bitef zone, otvorene scene ispred Bitef teatra koja osim kvalitetnog umetničkog programa, može da predstavlja i jedno od rešenja za normalno funkcionisanje pozorišne scene u doba pandemije. Filip Vujošević je predstavio sezonu 2020/2021. koja će se odvijati pod sloganom NA IVICI, inspirisanim sloganom festivala NA IVICI BUDUĆNOSTI, ali i sa željom da se ukaže na činjenicu da je ova pozorišna sezona na ivici održavanja, a mnogi autori sa nezavisne scene na ivici egzistencije. Jelena Kajgo, govoreći o predstavi Izgubljeni pejzaži, konstatovala je kako je rad sa Dunjom Jocić deo strategije Bitef dens kompanije i Bitef teatra da sarađuju sa uspešnim umetnicima koji potiču odavde, a imaju uspešne karijere u inostranstvu. Premijera predstave Izgubljeni pejzaži će se održati 16. oktobra, dok su na repertoaru još dva izvođenja, 17. 18. oktobra.  

Pored prezentacije nove sezone u Bitef teatru i najave premijerne predstave, domaćini iz TO Šid su predstavili zanimljivi turistički potencijal ove opštine, uz obilazak  Spomen obeležja Sremskog fronta i  gradića Šida sa nezaobilaznom galerijom slikara Save Šumanovića. Obilazak idiličnih sremskih pejzaža se završio posetom obližnje vinarije sa obronaka Fruške gore  i  izletišta pored Sotskog jezera.