lords of the sound2
foto: PROMO

Spektakl  «The Lords of the Sound» oduševio publiku u Beogradu sa koncertom filmske muzike “Music is Coming”

Ansambl «The Lords of the Sound», poznati ukrajinski simfonijski orkestar, ponovo je gostovao u Beogradu sinoć (21.05.) na velikoj sceni Mts Dvorane, i na skoro rasprodatom koncertu ponovo je oduševio prestoničku publiku koja voli sedmu umetnost. 

Podsetimo,  ovaj raskošni orkestar prvi put je bio kod nas 2022. godine kada su svirali isključivo filmsku muziku popularnog nemačko – američkog kompozitora Hansa Cimera, i podsetili se mnogih njegovih holivudskih hitova za koje je stvarao upečatljivu muziku. 

Medjutim, orkestar “The Lords of the Sound”, nazvan prema književnoj i filmskoj trilogiji “Gospodar prstenova“, iz pera Dž. R. R. Tolkina, u režiji Pitera Džeksona, ove večeri je priredio veoma originalan program “Music is Coming” (Muzika stiže) iz čitave serije filmskih ostvarenja žanra SF (science fiction) – naučne fantastike ili epske fantastike, i time nas je sproveo kroz celu istoriju tih naslova poslednjih decenija. 

Kad smo već spomenuli, hajde da se i vratimo kroz bližu prošlost: “The Lords of the Sound” postoji svega 10 godina, iako deluje da su mnogo duže u ovoj priči. 

LORD 5

Početkom 2014. godine orkestar je osnovao producent benda Andrii Novatorov. Velika želja da svira muziku savremenih kompozitora koji rade u filmskoj industriji, kao i nedostatak sličnog repertoara u postojećim orkestrima u to vreme, podstakli su kolegu Andrija Petroviča da stvori nešto zaista impresivno, što bi se razlikovalo od sličnih koncepcija. 

Kako su sami naveli, ovako ambiciozno ime tima, u skladu sa najpoznatijom filmskom trilogijom „Gospodar prstenova“, izazvalo je muzičare, probudilo osećaj odgovornosti kod publike i istovremeno dalo ton za budući kreativni razvoj koji je otišao daleko. 

Muzičari iz orkestra, rok bend, talentovani solisti i vokalni – horski ansambl čine “Music is Coming”. 

Dakle koncerti su im instrumentalno – vokalni, sveobuhvatno kompletno iskustvo i uživanje. 

 I tako, „Muzika stiže“ publici tokom dva čina sa malom pauzom izmedju, nudi veoma višeslojno, kompleksno i sadržajno muzičko-filmsko putovanje, te spaja audio i vizuelnu lepotu, odlazak u neke druge dimenzije i  dobro poznate fantastične svetove uz zvuke melodija iz najpoznatijih kultnih ili komercijalnih hit filmova, ali i gledanih TV serija. 

Tako je repertoar sačinjen od industrije malog i velikog ekrana, a koncert je započet muzikom iz TV serije “Mandalorac” (The Mandalorian, 2019), projekat nastao iz filmske franšize “Ratovi zvezda”, gde su igrali Pedro Paskal i nažalost nedavno preminuli Karl Veders (najpopularniji kao bokser Apolo Krid u serijalu “Roki”). 

Screenshot 2024 05 22 at 15.43.08
foto: PROMO

Koncert se nastavio uz najvoljeniji serijal za decu i omladinu “Hari Poter” (Harry Potter, 2001), prema sedam knjiga Džoane K. Rouling, na muziku legendarnog kompozitora Džona Vilijamsa, višestrukog “oskarovca”, koji ne miruje da stvara ni u svoje 92 godine. 

Svet izvanredne književnice Rouling ostao je ove noći prikazan i kroz “Fantastične Zveri i gde ih pronaći” (Fantastic Beasts and Where to Find Them, 2016-2018-2022), trilogija slabije zapažena u poredjenju sa neprevazidjenim “Harijem Poterom”, ali za ljubitelje fantastike, sasvim korektno realizovana SF priča. 

Epska fantastika na koncertu svakako da ne može proći bez spomenutih “Gospodara prstenova” (Lord of the Rings, 2001), trilogije koja je osvojila svet 2001-2003, ovog puta predstavljena sa baladom “May it Be”, koju je izvodila irska umetnica Enya, veoma specifičnog, duhovnog vokala, neobične boje glasa. Solistkinja Jaroslava Taran je dočarala ovu božanstvenu i čarobnu pesmu koja vas odvodi u neka divna prostranstva. 

Istina, ovde nije bila samo epska fanstastika zasnovana na romanima i književnim serijalima (“Hari Poter”, “Gospodar prstenova”), već i prema devetoj umetnosti, odnosno stripovima, te je hor izvanredno utisnuo svoju dušu u D. C. Comics univerzum – akcioni spektakl “Čudesna žena” 1-2 (Wonder Woman, 2017, 2020), koji je proslavio glumicu Gal Gadot (kao Wonder Woman je prisutna i u filmovima “Betmen protiv Supermena” i “Liga pravde” (Justice League)). 

Strip ikonografija je nastavljena uz Marvel produkciju – trilogiju “Čuvari Galaksije” (Guardians of the Galaxy, 2014-2017-2023), koji su takodje bili eksploatisani u drugim fimovima Marvel kosmosa, kao serijal “Osvetnici” (The Avengers). 

The Orchestra Lords of the Sound je ponudio i retko prezentovanu muziku iz hit serijala “Pobesneli Maks” (Mad Max, 1979-1981-1985), u čijoj je originalnoj trilogiji glumački trijumfovao Mel Gibson, da bi u rediteljskom čitanju vizionara Džordža Milera, glumac Tom Hardi preuzeo rolu Maksa (“Mad Max: Fury Road”, 2015). 

Solista Jaroslav Radionenko vrlo je neuobičajen, sa dugom i raskošnom kosom u početku je delovao kao žena, i glas mu je skoro kao za nežniji pol, i pesme iz filmova i serija koje je izvodio na ovom koncertu, više kao da pripadaju repertoaru za dame, tako da je svojom pojavom izuzetno zbunjivao publiku kojeg je zapravo pola. 

Dirigent koncerta ove magične noći je bio Nazar Jakobenčuk.

U ansamblu imaju i još jednog dirigenta – Shahrokh Fathizadeh.

Repertoar je uključio i filmski serijal, ali i TV seriju “Mortal Kombat”, prema video igrici, mada ta priča kod nas nije mnogo zaživela, pa ni u svetu, odnosno slabiji je naslov u svetu malog ili velikog ekrana. Očigledno nisu svi projekti idealni za ekranizaciju, tako da je više ostao zapažen kao video igra, ne mnogo više od toga. 

Ubedljivo najduža kompozicija koncerta bila je numera iz filmske trilogije “Letopisi Narnije” (The Chronicles of Narnia, 2005-2008-2010), prema istoimenoj seriji romana za ljubitelje epske fantastike i fanove avanturističkih knjiga, te je delovalo kao da je čitavo poglavlje posvećeno samo ovom slavnom delu. 

Naravno, često je na repertoaru filmske muzike i surovi, morbidni serijal HBO produkcije “Igra prestola” (Game of Thrones, 2011-2019), rumunskog kompozitora Ramina Đavadija, inače TV serija prema romanima Džordža R. R. Martina. 

Uveliko je aktuelan prednasstavak, tkz. “prequel” ovog sveta fantazije u vidu serije “Kuća zmaja” (House of Dragon, 2022).

Set lista je bila veoma bogata i pre svega autentična, jer nismo imali prilike do sada da na koncertima primenjene muzike da slušamo numere iz serija kao surova epska avantura “Vikinzi” (Vikings, 2013-2020), ili fantazija “Veštac” (The Witcher, 2019) – američka mračno-fantastična dramska serija, čija je autorka Loren Šmidt Hisrič snimila za platformu “Netflix”. Zasnovana je na istoimenoj seriji knjiga poljskog pisca Andžeja Sapkovskog.

Glavnu ulogu Veštca odigrao je noviji filmski Supermen – Henri Kavil. 

Originalni film “Dina” (Dune, 1984) u režiji neobičnog maga Dejvida Linča izazvao je svojevremeno kontraverze, ali ovaj SF roman iz šest knjiga Frenka Harberta, iz davne 1965. godine, dobio je novo ruho 2021. i 2024.reditelja Denisa Vileneva (“Blade Runner 2”). 

Muziku iz ovog ostvarenja nismo mogli da čujemo na nekim drugim spektaklima, gde se izvode uglavnom već poznati segmenti, tako da je “Dina” sigurno odlično osveženje. 

Kako je ceo jedan koncert “The Lords of the Sounds” bio posvećen samo Hansu Cimeru, koji i dalje vredno radi muziku za velike holivudske studije i blokbaster hitove, onda se ansambl podsetio velikog avanturističko epskog fantastičnog hita “Pirati sa Kariba” (Pirates of the Carribean, 2003-2017), ostvarenje iz pet nastavaka, gde je simpatičnog i luckastog pirata Džeka Sparoua igrao Džoni Dep, sada prilično bojkotovan u ovoj američkoj industiji snova. 

Prvi susret sa publikom ovaj ukrajinski orkestar imao je je 23. aprila 2014. u skromnoj, ali udobnoj sali umetnikove kuće u Kijevu. 

Koncert «100% SOUNDTRACK  HITS» bio je program koji je postao vizit karta orkestra, i odmah je tako brzo i jednostavno osvojio srca publike. 

Prepuna sala, neprestani uzvici “Bravo!”, glasne ovacije tokom 20 minuta nisu puštale umetnike sa bine. Ovaj dan je za ceo život pamtio svaki član «LOTS-a» i s pravom se smatra rođendanom orkestra.

Za neviđeno kratko vreme, «Lords of the Sound» je postalo jedan od najpopularnijih muzičkih sastava i istovremeno atrakcija, vode nekoliko koncertnih turneja godišnje po gradovima Ukrajine i šire. Učestvuju na festivalima, u obeležavanju Dana grada i zajedničkim projektima sa vodećim umetnicima zemlje.

 Zahvaljujući posvećenosti svih muzičara u kolektivu, ljubavi i privrženosti publike, skromni, nepoznati orkestar u prvoj godini osvaja najprestižnije prostore zemlje, posebno – operske kuće i Nacionalnu palatu „Ukrajina“.

Sastav orkestra čine talentovani mladi ljudi koji su prošli takmičarsku selekciju i dokazali svoje pravo da rade u jednom od najboljih evropskih ansambala.

Za sam koncert “Music is Coming”, sastav napominje da ovi filmovi mogu da se razlikuju po žanru i zapletu, ali sve ih objedinjuje prava magija izvan čuvenog Hogvortsa (iz serijala o Hariju Poteru), koju orkestar „Lords of the Sound“ stvara kroz muziku. 

Svaka nota, svaki pokret dirigenta, svaki instrument omogućava slušaocima da se urone u druge svetove, gde postoje bajke, mitovi, zmajevi, nevidljiva stvorenja i natprirodna moć.

Tako se koncert bližio kraju i u više poglavlja je predstavio kultni SF klasik Džordža Lukasa – “Ratovi zvezda” (Star Wars, 1977), sastavljen iz čak tri posebne trilogije, odvojenih filmova iz serijala, animiranih i igranih serija, čitav brend i antologija svetske filmske umetnosti. 

Dakle još jednom kompozitor Džon Vilijams u svom vrhuncu kreativne moći, jedan od najproduktivnijih i najboljih autora za saundtrek svih vremena. 

Trenutno repertoar orkestra čini više od 300 kompozicija različitih žanrova i pravaca. Uobičajenim programima filmskih hitova dodata je muzika za decu, iz kompjuterskih igrica, rok hitovi, klasika i džez dela, kao i dela svetski poznatih kompozitora. Neprestana želja za osvajanjem publike motiviše muzičare na nove podvige i dostignuća, što ćemo verovatno slušati i gledati u nekim novim izdanjima ovog sastava i njihovih projekata. 

Vizuelni aspekt koncerta je takodje veoma važan, tako da tokom izvodjenja kompozicija, sledi čitav serijal animacije, kadrova ne iz samih filmova, već adaptacija slika iz tih ostvarenja, sa razlivenim bojama, veoma atraktivno, efektno, za pravo uživanje u duši, estetici, svemu.

Time se koncert pretvara u vizualni spektakl, koliko i u muzički, jer se svaka nota dočarava i kroz pokretne slike i čarobne animacije bez kraja 

Naravno, repertoarska politika ovakvog sveobuhvatnog koncerta ne sme da propusti vizionara Džejmsa Kamerona i njegov jedinstveni animirano igrani serijal SF akcije i avanture “Avatar”, čija smo dva filma o planeti Pandora gledali u rasponu od 2009. do 2023,  a planira se još barem tri filma iz ove neverovatne franšize. 

Set lista kompozicija je prirodno uključila i trilogiju “Matriks” (Matrix 1999-2003) Braće Varčovski (sada su sestre nakon promene pola), uz još jedan film kao bonus iz serijala (2022), koji je slabo prošao u svetu,ali i SF hit francuskog reditelja, scenariste i producenta Lika Besona – “Peti element” (The Fifht Element, 1997).

Time je više od dva sata intenzivnog koncerta bilo okončano, na ogromno oduševljenje publike koja je skoro ispunila celu Mts Dvoranu, u parteru i na balkonu. 

Svake godine ovaj ukrajinski tim raste veoma brzo. Ne samo da se razvija muzička komponenta, već se dodaju i šou elementi, pozorišne produkcije, specijalni efekti i drugi elementi. 

Tako i imate utisak da ste prisustvovali nečem mnogo većem od samo koncerta, kao muzičkoj reviji, mjuziklu, šou programu, atraktivnom muzičko-scenskom performansu sa neobičnim vokalnim solistima, izuzetno zanimljivim horom i uigranim simfonijskim orkestrom. 

Pored kvalitetnog zvuka, svakako akcenat je na spektaklu. To se odnosi i na izgled orkestra i na umetničko ponašanje muzičara na sceni, kao da je reč o klasičnom repertoaru, od Mocarta, preko Betovena do Čajkovskog, ili opera Verdija, Rosinija, Debisija, Masnea, medjutim, iz tog simfonijskog zvuka, vi zapravo uživate u muzici vaših omiljenih filmova. 

Screenshot 2024 05 22 at 15.44.26
foto: PROMO

Negde je sličan koncept “Anime simfonija” – serijal koncerata koji se odomaćio u Beogradu i Novom Sadu, na više lokacija (Dom omladine, Mts Dvorana, Kolarac, Srpsko narodno pozorište), a program je posvećen seriji animiranih japanskih filmova i video igara. 

Simfonijski orkestar “The Lords of the Sound” otvara za sebe scenu i publiku širom Evrope, okuplja velike ljubitelje filmova, dobija uvek pune sale, i sami kažu da ipak najviše vole kada se vrate svojoj kući, u domovinu. 

Tako se nadaju da će u bliskoj budućnosti moći ponovo da gostuju u rodnoj Ukrajini, nastupaju sa umetnicima i sarađuju na drugim zanimljivim savremenim projektima.

Nakon ovog drugog gostovanja kod nas na pozornici bivše Dvorane Doma sindikata, sigurni smo da će se ovaj ansambl redovno vraćati Beogradu i prirediti nam često prijatna muzička iznenadjenja.