Cuvar brata svojega

IZDVAJAMO SA PALIĆ FILM FESTIVALA: 5 FILMOVA O DECI KOJE NE SMETE PROPUSTITI

Na predstojećem 28. Festivalu evropskog filma Palić, koji će se održati od 17. do 23. jula 2021. na nekoliko lokacija u Subotici i na Paliću, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 filmova o deci koje ne smete propustiti:

ČUVAR BRATA SVOJEGA

Turska, Rumunija 2021 / 01:25

Selekcija: Glavni takmičarski program

Režija: Ferit Karahan

Jusuf i njegov najbolji drug Memo pohađaju internat za kurdske dečake smešten u planinama Istočne Anadolije. Nakon što se Memo misteriozno razboli, Jusuf biva prisiljen da se probija kroz školsku represivnu birokratiju ne bi li pomogao prijatelju. Pre nego što nastavnici shvate ozbiljnost Memovog zdravstvenog stanja i pokušaju da ga otpreme u bolnicu, škola biva zavejana iznenadnom, jakom mećavom. Očajnički pokušavajući da dopru do pomoći, bez stvarnog izlaza, nastavnici i učenici se međusobno optužuju. Kivni jedni na druge, uz griže savesti, otkrivaju duboko skrivene tajne, dok vreme, neumoljivo preteći, prolazi.

Decak

DEČAK

Rusija 2020 / 00:53

Selekcija: Paralele i sudari

Režija: Vitaly Akimov

Dvadesettrogodišnji Vitalij Akimov prikazuje svoju porodicu u Arsenijevu, ruskom provincijskom gradu. Desetogodišnji Stepan, posinak njegovog brata je vodič kroz ovo mračno okruženje, pojačano crno-belom filmskom slikom.

POĐI SA MNOM

Slovenija 2016 / 01:23

Selekcija: Zemlja u fokusu

Režija: Igor Šterk

U potrazi za najboljom fotografijom za školsko takmičenje, četrnaestogodišnjaci se upućuju u zabačena brda. Takmičenje za nagrade pretvara se u borbu za opstanak … Na kraju, glavni junak Manc je taj koji ih bezbedno vodi kući. Ovo je priča o punoletstvu, o ljubavi, prijateljstvu i junaštvu. Topao, ali napet a ponekad i jeziv film, fokusira se na ono što se događa u današnjem svetu kada tehnologija prestane da deluje i kada iskrsnu iskonski ljudski instinkti.

Nevidljivo cudoviste

NEVIDLJIVO ČUDOVIŠTE

Španija 2020 / 00:29

Selekcija: Zsigmond Vilmos

Režija: Javier i Guillermo Fesser Perez de Petinto

Aminodinov otac se uvek smeši jer kaže da „veseli ljudi žive duže“. Zbog toga, u svojoj osmoj godini, Aminodin namešta svoj najbolji osmeh radeći na deponiji Papandaian pored koje živi sa porodicom. S druge strane, njegov rođak Aliman izgubio je osmeh kada su bombe počele da padaju na grad Maravi tokom petomesečnog oružanog sukoba 2017, između filipinskih snaga bezbednosti i militanata povezanih sa Islamskom državom Irak i Levant (ISIL).

Duga

DUGA

Crna Gora 2020 / 00:17

Selekcija: Paralele i sudari

Režija: Aleksandar Vujović

Šetnja glavnog junaka memorijskom trakom, pokrenuta jednim pogledom na dugu, vraća ga u detinjstvo, podsećajući ga na događaje koji su ga umetnički oblikovali. Film je nastao po motivima knjige Dipingo dunque esisto! prestižnog italijanskog umetnika Gaetana Grila.