marina kostic

Izložba vajara/ki Srbije 2019

Izložba vajara/ki Srbije 2019 koja će biti otvorena večeras,  27. juna u 20h u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić, Mali Kalemegdan 1. Nakon toga, sledi 21h performans Selmana Trtovca, a zatim iste večeri od 21:30h koncert sastava Mistake Mistake. Izložba će biti otvorena  do 21. jula 2019.

U pitanju je tradicionalna godišnja izložba revijalnog karaktera. Na izložbi učestvuje 70 reprezentativnih umetnika sa svojim vajarskim radovima. Objekti se kreću od malog formata do prostornih instalacija. Zastupljene su različite tehnike i materijali, koje na inovativan način istražuju polje skulpture.

Na našoj umetničkoj sceni nedostaju revijalne izložbe koje prikazuju presek domaće produkcije, pa smo rešili da popunimo to prazno mesto. Organizacioni odbor radio je na selekciji radova pristiglih na konkurs poštujući pravila struke i bez pretenzija da formuliše jedinstvenu koncepciju izložbe. Ove godine prvi put ćemo dodeliti 3 novčane nagrade, za sad simbolične, ali nadamo se da će u budućnosti biti prostora da one rastu.  Dodela nagrada održaće se 11. Jula u 20 časova. Izložba u paviljonu Cvijeta Zuzorić traje od 27. juna do 21. jula 2019. Nakon izložbe u paviljonu, ona će biti preseljena u Narodni Muzej u Pančevu, od 23. jula od 19h, pa do 10 avgusta.

Smatramo da je uloga ULUSa da ponudi prostor za reprezentaciju relevantnih pojava na umetničkoj sceni u svim oblastima produkcije vizuelnih umetnosti. Kako ovu izložbu organizuje vajarska sekcija izloženi radovi su u oblasti skulpture ili se bave reprezentacijom forme i oblika u prostoru.