Savet lekara

Prim.dr sci. med Fatović Milićević, savet lekara: Pod 1. Kako voleti sebe?

Savet lekara Božice Fatović Milićević, spec. za ginekologiju i akušerstvo

Ono što bi danas bio moj savet lekara jeste da naučite da volite sebe. Kako, i zašto ljubav prema sebi utiče na kompletno zdravstveno stanje?

Nemački psiholog i sociolog Erih From je istekao da samoljubivost nije isto što i arogancija, uobraženost i egocentričnost.

Po njemu, voleti sebe znači:

  • voditi računa osebi
  • preuzimati odgovornost za sebe
  • poštovati sebe
  • poznavati sebe

Šta znači voditi računa o sebi?

To znači voditi računa o svom fizičkom zdravlju, dovoljno spavati, pravilno se hraniti, unositi dovoljno tečnosti, biti fizički aktivan…

Odlaziti kod lekara na redovne preglede, obraćati pažnju na telasne signale i na vreme se obratiti lekaru, ako imate neke tegobe.

To znači voditi računa o mentalnom zdravlju. Izdvajati vreme za sebe, biti u kontaktu sa svojim osećanjima, izdvajati vreme i preduzimati aktivnosti čiji je cilj da zadovoljimo svoje psihičke potrebe.

Savet lekara
Bozica Fatovic Milićević, spec. za ginekologiju i akušerstvo

Redovno zapitati sebe:

  • “Kako sam?”,
  • “Šta mi je potrebno?”,
  • ”Šta mogu da učinim da zadovoljim tu svoju potrebu?”

Šta znači preuzimati odgovornost za sebe?

To znači da sebe posmatramo kao odraslu osobu koja može da vodi računa o sebi, koja zna šta možei  šta ne može, koja zna da zatraži pomoć od drugih kada je to potrebno, ali ne očekuje od njih da vode računa o njoj kao o malom detetu.

To znači da radimo svojom voljom i da stojimo iza svojih postupaka.

Kako poštovati sebe?

Poštovati sebe znači prihvatiti činjenicu da smo ljudska bića kao i svi drugi, da imamo ista prava kao i svi drugi. To znači biti svestan granica svoje ličnosti, šta nam smeta, šta nam neprija i šta neželimo da učinimo.

Šta znači poznavati sebe?

Sokrat je rekao: “Spoznaj samog sebe”.

Leonardo da Vinči je rekao: “Velika ljubav proizilazi iz velikog poznavanja voljene osobe; ako je malo poznaješ, volećeš je malo ili je uopšte nećeš voleti”.

Mi ponekad zaboravimo ko smo.

Kako upoznati sebe?

Evo šta neki psiholozi kažu – to je proces bez kraja, nikad ne možemo reći da u potpunosti poznajemo sebe.

Za početak je važno izdvojiti vreme za sebe, oslušnuti sebe!

Poznavati sebe znači znati šta volimo, a šta ne volimo, šta nam prija a šta nam ne prija, u čemu uživamo, šta nas ljuti, šta nas rastužuje, šta nas raduje, šta želimo, o čemu maštamo, šta je to što želimo od života, šta želimo od drugih ljudi, šta volimo da radimo, kako volimo da provodimo slobodno vreme…

Kako prihvatiti i voleti sebe?

Ponekad je potrebno da promenite lični stav o sebi, da biste promenili neka uverenja. Možete da usvojite nove pozitivne stavove, da odredite koje nove ideje želite da unesete u sliku o sebi. To ne znači odbacivanje starih shvatanja radi novih, već poboljšanje starih stavova da bi vam što više koristili.

Često se setim nekih naših izreka, kao što su: “Lepa žena je zadovoljna žena.” ili ‘’Oči su ogledalo duše.”, itd. Pitam se da li je to povezano?

Srećnim i zadovoljnim ljudima oči sijaju.  Oni i ostavljaju utisak srećnih ljudi. Oni uživaju u životu sada i ovde, oni prihvataju sebe, druge, uspehe i neuspehe, život onakav kakav jeste.

Ako imate svoje sopstvene okove, mentalne stavove da nešto nemožete psiholozi mogu da vam pomognu. Možda će vam reći da zapišete sve zašta mislite da nemožete da imate, postignete. Zatim tražite argument protiv njih, zapisujte dokaz za suprotne tvrdnje.

Proces promene uverenja nije lak i ne može da se dogodi preko noći. Ako želite da oslobodite sebe svojih sopstvenih mentalnih okova, budite strpljivi i nežni sa sobom.

Kada smo svesni svojih kvaliteta, kada se sviđamo sebi, nesavršeni kakvi jesmo, mnogo lakše ćemo podneti da  se nekom možda ne sviđamo.

U narodu kažu “Ko ne voli sebe, nemože da voli ni druge”. Zato volite i sebe i druge, pružite zahvalnost  i sebi i drugima. To će vas ispuniti osećajem sreće i zadovoljstva.

foto: Tijana Janković-Jevrić // Miss Stills Photography