MarchDebut 02

Martovski festival: Belgrade March Debut Workshop na 69.

U Domu omladine Beograda od 30. marta do 1. aprila traje Martovski festival

69. Martovski festival poziva na drugo izdanje radionice za razvoj projekata igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova, autora i producenata koji u svom dosadašnjem radu nisu realizovali dugometražni film.

Internacionalni tim eksperata, blagovremenim promišljanjem filmskog izražavanja sa aspekta režije, produkcije i plasmana, imaće za cilj da razvije potencijal šest do osam odabranih filmskih projekata i pruži podršku profesionalnoj afirmaciji debitanata.

Prijava je besplatna. Rok za prijavljivanje je 18. mart 2022. godine.

Rediteljsko-producentski timovi, dva najbolja projekta po izboru tutora, biće nagrađeni stipendijom za profesionalni razvoj i razvoj projekta.

Eksperti:

  • Jovana Nikolić, producentkinja (Prababa produkcija, RS);
  • Andrijana Stojković, rediteljka i producentkinja (All Inclusive Films, RS);
  • Sari Volanen, TV urednik (New Cinema YLE, FI)

USLOVI ZA PRIJAVLJIVANJE ZA Belgrade March Debut Workshop:

Prijave su otvorene za sve autore, iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije, koji u svom dosadašnjem radu nisu realizovali dugometražni igrani film, a koji prilikom prijave na konkurs podnesu na engleskom jeziku sledeću dokumentaciju projekta na kojem rade: naslovnu stranu sa kontakt podacima nosioca projekta, logline, sinopsis, rediteljsku eksplikaciju, i biografije scenariste i reditelja sa linkovima ka prethodnim radovima.

Opciono uz obaveznu dokumentaciju mogu da se dostave scenario filma ili tritment (u slučaju dokumentarnog filma), producentska eksplikacija, profil producentske kuće, vremenski plan realizacije, budžet i finansijski plan, i mood pictures/mood board/teaser.

Radni jezik radionice je engleski jezik.

Prijava je besplatna. Rok za prijavljivanje je 18. mart 2022. godine.

Prijave se podnose slanjem kompletne dokumentacije istovremeno na sledeće email adrese: jovan.pantovic@martovski.rs, jovana.prababa@gmail.com

Martovski festival je u mogućnosti da obezbedi delimične stipendije u vidu smeštaja za učesnike radionice. Troškove ishrane i prevoza snose učesnici. Učesnici koji žele da apliciraju za pomenutu stipendiju potrebno je da to naznače u prijavi.

Izbor učesnika biće objavljen najkasnije do 25. marta 2022. godine.

EKSPERTI:

ANDRIJANA STOJKOVIĆ – reditelj (ALL INCLUSIVE FILMS)

Andrijana Stojković je doktorand Umetničkih doktorskih studija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je prethodno diplomirala na Katedri za filmsku i TV režiju. Autor je 7 kratkih igranih i 8 kratkih dokumentarnih filmova; 1 dugometražnog i 2 srednjemetražna dokumentarna filma i 1 dugometražnog igranog filma.

Njeni filmovi su učestvovali i bili nagrađivani na mnogobrojnim međunarodnim filmskim festivalima poput IDFA, HotDocs FF, Roterdam FF, FidMarseille, Raindance FF, Sofija IFF, Havana IFF, i dr. Osnivač je filmske producentske kuće ALL INCLUSIVE FILMS specifične po kreativnom prožimanju dve filmske forme – dokumentarnih filmova koji deluju kao igrani i igranih filmova sa dokumentarnim pristupom. Jedan je od osnivača Udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture FILMKULTURA.

Član je Udruženja filmskih umetnika Srbije, Asocijacije filmskih reditelja Srbije, Udruženja filmskih producenata Srbije i DOK Srbija – Dokumentaristi Srbije. Kao vanredni profesor predaje na predmetima Dokumentarni film na osnovnim studijama i Savremeni rediteljski izraz na master studijama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

JOVANA NIKOLIĆ – producent (PRABABA PRODUKCIJA)

Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova Pogrebnik (premijera IDFA 2013), Kavijar Konekšn (premijera IDFA 2008) i Nacionalni park (premijera IDFA 2006). Realizovala je prvu švajcarsko-sprsku koprodukciju kao manjinski koproducent kratkog igranog filma Vesti (premijera Filmski festival u Lokarnu 2021).

Koproducirala je sa ITVS International (SAD) i Catpics (Švajcarska), i realizovala saradnje sa ARTE ZDF, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima. EAVE, EURODOC, i Berlinale Talents alumna. Završila je osnovne studije i doktorirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U zvanju vanrednog profesora predaje Produkciju u umetnosti i medijima i Produkciju multimedijalnog događaja na Akademiji umetnosti u Beogradu, i Filmsku produkciju i Pozorišnu produkciju na Akademiji umetnosti u Banja Luci.

Jedan je osnivača Udruženja dokumentarista Srbije, gde je vršila dužnost Predsednika izvršnog odbora u 2017. godini. Član je Upravnog odbora UFUS AFA Zaštita.

SARI VOLANEN – filmski urednik TV programa (YLE)

Sari Volanen je filmski urednik za radio-televiziju YLE (nacionalni javni servis u Finskoj). Radi u odeljenju za koprodukcije producirajući uglavnom kratke filmove u saradnji sa filmskim autorima i producentima iz Finske i inostranstva.

Uređuje TV slot pod nazivom “New Cinema” u kojem se emituju filmovi četvtkom od 23 časa bez obzira na trajanje, žanr i rod. U okviru svog odeljenja producirala je filmove nominovane za Oskara i nominovane za Evropsku filmsku nagradu. U fokusu ovog slota su filmovi originalnog autorskog pristupa, snažnog vizuelnog stila i iznenađujućih filmskih priča.

Jedan od poslednjih filmova iz Srbije emitovan po ugovoru o prebuy-u je dokumentarni film Marije Stojnić, Govori da bih te video, koji je imao svetsku premijeru na IDFA, nakon čega je prikazan u Muzeju savremene umetnosti MoMA.

www.martovski.rs

www.domomladine.org