Savet lekara
Bozica Fatovic

Prim.dr sci. med Božica Fatović Milićević: “Budite zdrave i fit žene”

Fatović Milićević je spec. za ginekologiju i akušerstvo

Drage moje, visoko vrednujte svoje zdravlje i uvek budite spremne da za njega nešto i preduzmete. Znajte da samo zdrava žena može realizovati svoje osnovne potrebe i tako voditi ispunjen i srećan život. Ovo pisanje posvećujem Vama damama, jer savremena istraživanja pokazuju da je stil života značajniji od genetske predispozicije za neku bolest.

Iako se već 40 godina podjednako bavim preventivnim radom i lečenjem pacijenata i danas iskoristim svaku priliku da pročitam knjigu, neki članak ili pogledam na interenetu savet o zdravlju, lepom izgledu žene, o fitnesu, o ishrani…

Još su mi moji roditelji govorili o tome koliko je važno da se redovno hranim, šta jedem, koliko spavam, da budem umerena u svemu. Majka se uvek potrudila da mi kaže: ”Odmor je najbolji kozmetičar, zdrava i zadovoljna žena je lepa žena”. Usmeravali su me ka fizičkim aktivnostima. Sve je to uticalo da se izgradim kao osoba koja će uglavnom imati preventivne stavove. Kasnije sam spoznala da to danas zovu zdravim stilovima života.

Međutim, iako sam postala lekar sa magistraturom iz oblasti preventivne medicine i doktoratom iz oblasti ginekologije, imala sam ličnih padova što se tiče zdravih stilova življenja.

U trudnoći dozvolila sebi da se i suviše ugojim, kasnije sam se borila sa viškom kilograma, slatkiše sam obožavala, a i danas ponekad nemam samodisciplinu. Pokušavam da to ublažim fizičkim aktivnostima. Ponekad mi se događao i pad volje.

Drage moje, pad volje može da bude veliki problem. Zato se uvek potrudite da jačate svoju volju. Neka Vam glavni razlog za jaku volju budete Vi sami i Vaše zdravlje. Tako ja i sama sebi govorim.

Zato mi je cilj da delove iz dosadašnjeg pisanja podelim i na internetu, kako bi to bilo od koristi svim ženama bez obzira na godine starosti i koje bi svim damama pomoglo da budu zdrave i fit.

U stvari, s čitaocima LookerWeekly.com magazina, u rubrici “Zdrav život”, podeliću deo onoga što sam do sada čula, pročitala u knjigama, člancima, našla na internetu, napisala u objavljenim koautorskim i autorskim knjigama…

Promocija knjige ZdravaZenaSmall 4161
Svi članovi na izradi ove knjižice, radili su volonterski sa željom da ona doprinese unapređenju zdravlja žene i namenjena je kao poklon ženama koje žive sa HIV-om.

Zajedno sa koleginicama sam izdala knjižice: ”Zdravi stilovi života kod mladih” i “Zdrava žena”.

Sama sam napisala nekoliko knjižica : “Vežbe u trudnoći i posle porođaja”, “Vitka i posle porođaja”, “ U iščekivanju porođaja-dozvoljene aktivnosti”, “Menopauza- kvalitetno življenje”.

Drage moje, pokušajte da uradite sve ono što mislite da će Vam biti od koristi i da budete zdrave i fit žene.

Misli me ponovo vraćaju na Konfučijevu izreku: ”Čuh, zaboravih; Videh podsetih se; Uradi zapamtićeš”.

U prvim narednim tekstovima, govoriću više, kao što ste već naslutile, o zdravim stilovima života i o zdravlju žene.

*Osobe sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, pre nego što požele da usvoje neki savet, neka se prvo posavetuju sa svojim izabranim lekarom.

foto: Tijana Janković-Jevrić