Zgrada Zavoda

Obeležavanja Dana Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

U petak, 26. maja 2023. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda svečano će obeležiti svoj 63. rođendan.

Tim povodom prisetićemo se najvažnijih projekta koji su ostvareni u prethodnoj godini – Projekat rekonstrukcije Spomenika Vuku Karadžiću, projekat za Komandu vazduhoplovstva u Zemunu, radova na Velikom paviljonu Astronomske opservatorije na Zvezdari, nadzor nad Centralnom kulom Starog sajmišta prema našem projektu, zgradom BIGZ-a, zgradom Sava centra i druge, utvrđenih kulturnih dobara na predlog Zavoda Crkve Svetog Arhanđela Gavrila u Šopiću i Crkve Blažene deve Marije, bogate izdavačke delatnosti, učešća na manifestacijama, organizacije izložbi, sprovođenja programa edukacije za osnovce i srednjoškolce…

Povodom dana Zavoda publici će biti predstavljen deo izložbe „50 za 50 — Oni su nas učili” Društva konzervatora Srbije, među kojima su i kolege koje su nekada bile zaposlene u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Posebno mesto zauzima istoričar umetnosti, Jovan Sekulić, pionir zaštite kulturnog nasleđa kod nas, utemeljitelj gradske službe zaštite, osnivač i prvi direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Njemu u čast, na predlog zaposlenih u Zavodu, a na osnovu Odluke Upravnog odbora, uspostavljena je nagrada Jovan Sekulić za oblast zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa grada Beograda.

Ova nagrada će se pojedincima ili autorskom timu dodeljivati za projekte u oblasti zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa koji su se realizovali na teritoriji svih sedamnaest opština grada Beograda iz delatnosti arhitekture, istorije, istorije umetnosti, arheologije, urbanizma, jednom u pet godina, a prva nagrada biće dodeljena 2025. godine.

Na svečanosti će govoriti Olivera Vučković, v.d. direktora Zavoda, Nataša Mihailović Vacić, gradska sekretarka za kulturu i Marko Stojčić, gradski urbanista.