nakit
smart

Marija Miloradović-Zei nakit

Izložba nakita umetnice Marije Miloradović-Zei otvorena je u Galeriji Singidunum do 6. aprila. Tragajući za novim  izazovima, svoj kreativni potencijal  je u jednom momentu usmerila prema nakitu koji joj je dao širok raspon  u stvaralačkim i tehnološkim mogućnostima.

Kada je kao profesionalni fotograf ušla u svet ove grane primenjene umetnosti,  publika, kolege i stručna javnost su prepoznali njenu posebnost u izradi upotrebnih i dekorativnih predmeta ( lampe, posude,kutije,tanjiri… )  od stakla u klasičnoj tiffany tehnici vitraža. 

“Ovom samostalnom izložbom publika je počašćena samo delom Marijinog bogatog opusa. Po energiji i raspoloženju koje nam autorka emituje, sigurna sam da će nam ona narednih godina pokazati da granice kreativnosti, ideja i mašte za nju ne postoje”, kaže istoričarka umetnosti Maja Škaljac-Stanošević.

Istraživački duh, radoznalost i doslednost su osobine koje je Marija imala kada se upoznavala i zaljubljivala  u ovu tehniku,  za koju se izrađuju posebni alati i za koju važe specifična pravila i standardi po kojima se radi. Ova tehnika izrade, uz kreativnost, maštu i stručnu izvedbu daje nebrojene mogućnosti i rešenja. 

“Poznavanje tajni i zakona tehnike vitraža joj je omogućilo da i u ovoj grani primenjene umetnosti  u svom jedinstvenom izrazu stvara originalne i smele kompozicije. Za  njen nakit   je pored specifične tehnike izrade  karakteristična lepota obrade forme, zanatska  preciznost izrade, bogat kolorit , visok estetski nivo, svežina ideja i uspešna sinteza materijala i tehnika (metal, poludrago kamenje, staklo, biseri… )”, objašnjava Škaljac-Stanošević.

Pre petnaestak godina na beogradsku umetničku scenu je stupila Marija Miloradović-Zei, koja se po  autentičnom autorskom rukopisu izdvojila  od drugih kolega.  Umetnica je učestvovala na više kolektivnih izložbi u organizaciji ULUPUDS-a  (Aksesoar, Eksperimentom do, 3D ART, Minijatura…)  na kojima su njeni eksponati bili veoma zapaženi.