Tajne čukaričkog podzemlja

24. septembar u 19h, GALERIJA 73

U okviru manifestacije “Dani evropske baštine” sa temom “Kulturno nasleđe za sve” nova tribina “Beograda za početnike” otvara javnosti malo poznatu i neispričanu, arheološki i istorijski važnu misteriju o tajnama čukaričkog podzemlja, koja je duga desetinama hiljada godina, verovali ili ne. Ocom prilikom, i to 24. septembra od 19h u Galeriji 73 na Banovom brdu, saznaćemo odgovore od arheologa na neka od naučno vrlo uzbudljivih pitanja: 

Koje su gigantske životinje nastanjivale Čukaricu u pradavno doba, kako je izgledala Čukarica u doba Jure…

Gde su živeli Kromanjonci pre 35.000 godina (arheolozi pretpostavljaju da se na Čukarici nalazilo stanište najstarijih ljudi u Beogradu)…

Gde je iskopana drevna Vinča u Žarkovu…

Šta su radili Kelti na Banovom brdu; šta otkrivaju misteriozni grobovi Skordiska….

Šta povezuje antičkog heroja Herkula sa Julinim brdom…

Kako su u Železniku arheolozi iskopali veliku antičku vilu i gazdinstvo bogatog Rimljanina… Gde su bili Germani i Avari, a gde Sloveni u Velikoj seobi naroda…

Tribina “Beograd za početnike” otkriće i gde se nalazio izgubljeni manastir Prevelika; videćete lagume i tunele koji izazivaju jezu i šta sve krije ogromno podzemlje Čukarice; saznaćete šta su nemački nacisti skrivali na obroncima Košutnjaka i pokazaćemo njihovu fascinantnu podzemnu infrastrukturu.

Galerija 73 je ove godine dobitnica prestižnog priznanja Kulturno-prosvetne zajednice Srbije “Zlatni beočug” za trajan doprinos kulturi. 

U ovim transisitorijskim pustolovinama stručni vodič biće arheolog Rade Milić iz Centra za urbani razvoj, poznati i priznati istraživač beogradskog podzemlja, koji je za ovu tribinu radio posebna istraživanja o kojima niste imali gde da saznate.

Domaćica tribine je Smiljana Popov, autorka i urednica naučno-popularnog serijala “Beograd za početnike”, prve tv emisije u Srbiji koja je ušla u prosvetni sistem.

Proverite zašto tribine “Beograda za početnike” prerastaju u pravi porodični izlazak i zbog čega Beograđani iz najudaljenijih delova grada potežu na Banovo brdo. Želja nam je da podstaknemo kulturnu decentralizaciju i donesemo kulturne sadržaje Beograđanima i van kruga dvojke. U duhu ovogodišnje teme “Dana evropske baštine” – “KULTURNO NASLEĐE ZA SVE”. Jer kultura i umetnost postoje da bismo ih baštinili SVI.

organizatori

Ulaz je slobodan.