vizantrop 1

Festival angažovanog etnografskog filma “Vizantrop”

UK “Stari grad” (Kapetan Mišina 6/a) biće domaćin festivala Angažovanog etnografskog film – Vizantrop, koji će se održati od 13. do 16. juna 2019. godine. Ovom prilikom biće prikazana najnovija svetska i domaća produkcija etnografskog i angažovanog filma.

Selekciona komisija prvog festivala angažovanog etnografskog festivala „Vizantrop“ pogledala je 85 filmova iz preko 30 zemalja. Nakon obavljenih konsultacija selekciona komisija odlučuje da za prikazivanje na festivalu odabere 28 filmova, koji su raspoređeni u četiri kategorije: „Jednakost i zajedništvo“, „Nematerijalno kulturno nasleđe“, „Studentski film“ i „Specijalni program“.

Prema propozicijama Festivala, filmovi će se takmičiti za nagrade sledećim kategorijama: „Jednakost i zajedništvo“ i „Studentski film“.

Žiri festivala za kategoriju „Jednakost i zajedništvo“ su :dr Ivan Đorđević (etnolog i antropolog), Ivana Todorović (dokumentaristkinja) i Maša Seničić(scenaristkinja).

NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM U KATEGORIJI “ZAJEDNIŠTVO I JEDNAKOST” – autor/ka pobedničkog filma imaće priliku da bude predavač/ica u okviru međunarodne Škole Vizuelne Antropologije (ŠVA 2020) koju organizuje Centar za Vizuelnu Antropologiju VAC – obezbeđeni će biti putni troškovi (do 350 evra), troškovi akomodacije i honorar.

Žiri za kategoriju „Studentski film“ su: Mikloš Barna-Lipkovski (dokumentarista i novinar), Emilija Bošković (etnološkinja i antropološkinja) i Ankit Bagchi (filmski kustos)

NAGRADA ZA NAJBOLJI STUDENTSKI FILM – autor/ka pobedničkog filma imaće priliku da bude učesnik/ca međunarodne Škole Vizuelne Antropologije (ŠVA 2020) koju organizacije Centar za Vizuelnu Antropologiju VAC – obezbeđeni će biti troškovi akomodacije i participacije.   

Program festivala možete pogledati na sajtu:

https://antropviz.wixsite.com/vizantropfest/program

Link ka eventu dešavanja:

https://www.facebook.com/events/1534426896690106

Reč organizatora:

Etnolozi i antropolozi sve više prepoznaju potrebu da prošire svoju metodologiju i analitički izraz. Tradicionalne akademske reprezentacije u obliku članaka ili monografija tekstualnim putem pružaju uvid u kulturne prakse, norme i institucije društvene svakodnevnice, međutim, kako bi se potpunije predstavila složenost društvenog života i problema sa kojima se zajednice suočavaju potrebni su alternativni akademski pristupi koji uključuju više čulnih perspektiva i na taj način olakšavaju razumevanje Drugog.

Značaj vizuelne antropologije biva prepoznat kako u akademskoj zajednici tako i u radu javnih institucija i (ne)vladinih organizacija koje sve više upotrebljavaju audiovizuelne metode zarad olakšavanja transkulturalnog dijaloga. Kolektiv vizantrop smatra da audiovizuelne reprezentacije mogu imati dalekosežniji domet i širu publiku od stručno pisanih akademskih tekstova, te je i njihov potencijal za uticanje na društvenu stvarnost utoliko veći, stoga, etnografski film ne vidimo isključivo kao proizvod istraživačkog rada već i kao alat za iniciranje promena.