kuca legata 32

Glupe slike, apstrakcija u Srbiji i/ili radovi specifičnih konteksta

Wiener Städtische osiguranje predstavilo je u Kući legata III deo svoje kolekcije savremene umetnosti pod nazivom „Glupe slike, apstrakcija u Srbiji i/ili radovi specifičnih konteksta“.

Na otvaranju treće izložbene postavke prisutnim zvanicama i predstavnicima medija, obratili su se Ana Popović Bodroža, ispred Kuće legata i Slavko Timotijević, istoričar umetnosti koji je kustos izložbe.

Kuća legata je do 3. novembra domaćin četvorodelne izložbe sačinjene od radova iz bogate kolekcije savremene umetnosti Wiener Städtische osiguranja. Četvorodelna izložba Wiener Städtische osiguranja je naslovljena  „COLLECTING IS CONNECTING“ (Kolekcionarstvo povezuje) sa namerom da ukaže na moć i sposobnost umetnost da povezuje, posreduje i podstiče komunikaciju.

Kompanija ovom izložbom najavljuje pokretanje projekta „Wiener ART“, koji će kroz mnoštvo inicijativa biti stalno prisutan u kulturnom životu Srbije. Pored izložbi u gradovima Srbije, kompanija će intenzivno raditi i na promovisanju savremene umetnosti među mlađom populacijom i u sredinama gde javnost ređe ima priliku da se upozna sa delima savremene umetnosti naše zemlje. Sa željom da podstakne umetničko stvaralaštvo u Srbiji, Wiener Städtische osiguranje je pre šest godina započelo otkup dela savremene umetnosti u saradnji sa kustosom Slavkom Timotijevićem. Jedinstvena kolekcija danas se sastoji od umetničkih slika, crteža, skulptura, grafika, fotografija, a sadrži i tri svetlosne instalacije.

„Odgovorno ponašanje prema društvu jedan je od prioriteta naše kompanije, što smo pokazali nebrojeno puta do sada. Izložbom i čitavim projektom „Wiener ART“ pravimo korak više jer želimo da pomognemo da se široj javnosti predstave vrednosti savremene umetnosti. Želja nam je i da ukažemo na stvaralaštvo mladih umetnika koji su jedan od ključnih stubova našeg društva. Kulturno stvaralaštvo koje čini našu kolekciju dokazuje da srpska kultura prati svetske trendove i stalno se razvija“, izjavila je Svetlana Smiljanić, član Izvršnog odbora Wiener Städtische osiguranja.

Izložba „Glupe slike, apstrakcija u Srbiji i/ ili radovi specifičnih konteksta“ posvećena je apstraktnoj umetnosti. Apstraktna umetnost je svoj vrhunski status dostigla u epohi moderne, superiorno vladajući prostorima umetnosti tako da je razložna sumnja u smisao apstraktne umetnosti u postmodernoj. Ipak, ona postoji i danas, ne kao grandiozna platforma na kojoj je umetnost izgradila slobodu i uzvišen status, već kao fenomenološka konstanta, kao servis za nove i dolazeće diskurse kojima su potrebni različiti načini apstraktnog maskiranja, ali i kao generator stalnih napetosti između klasičnih i novih medija.

Naziv izložbe „Glupe slike“ potiče od naziva dela Žolta Kovača koji se kritički i ironično upušta u dijalog sa monumentalnim sistemom umetnosti kako bi kontekstualizovao nesporazume i praznine koje se pojavljuju iz nedorečenih, odnosno nepotpuno istraženih istorijskh fenomena.

Umetnici: Danica Basta, Ana Bešlić, Mira Brtka, Anita Bunčić, Milena Čubraković, Radomir Damnjanović -Damnjan, Dejan Damnjanović, Perica Donkov, Đorđe Ivačković, Andrea Jovanović, Ana Knežević, Aleksandra Kovačević, Žolt Kovač, Željka Momirov, Milena Ničeva Kostić, Saša Pančić, Dušica Pejić, Zoran Popović, Zvonimir Santrač, Nina Simonović, Joškin Šiljan, Ilija Šoškić, Peđa Terzić, Gera Urkom, Ljubomir Vučinić, Peđa Vukićević, Biljana Willimon, Vesna Zarev, Ivana Živić Jerković.

Sva umetnička dela biće izložena u Kući legata (Knez Mihajlova 46) do srede 25.oktobra, koja je otvorena svakog dana osim ponedeljka, od 12 do 20 časova.