Kristina Bajilo Orangina detalj 80 x 220 cm ulje na platnu 2022
Kristina Bajilo, Orangina detalj, 80 x 220 cm, ulje na platnu, 2022.

“SUPERPOZICIJA”, slike i objekti Kristine Bajilo

Izložba „Superpozicija“, koja će biti otvorena 12. marta u 19 časova u DOB-u, sastoji se iz slika i objekata kojima nam autorka Kristina Bajilo predočava sferu svog umetničkog i kritičkog interesovanja. Traje do 24. mrata. Njena umetnička praksa sastoji se iz slika i pop objekata, nastalih kombinovanjem različitih materijala i medija, poput 3D štampanih objekata, digitalnih i video radova.

Radovi, sa osvrtom na popularnu kulturu 90-tih godina prošlog veka, ukazuju na autorkin odnos prema prošlosti i vrednosnim sistemima tog istorijskog trenutka, vođeni idejom kreiranja interaktivnog prostora.

Kristina Bajilo koristi motive kojima je svakodnevno okružena poput: pop amblema i fotografija sa društvenih mreža, filmskih kadrova, muzičkih klipova i video igrica, koje transformiše manuelnom reprodukcijom vođena subverzivnom idejom u odnosu na prolaznost virtuelne egzistencije. Čineći to, ona postavlja pitanja koja se tiču fetišizacije brendova, aure umetničkog dela i hiperrealnosti.

“Čini se da Kristina Bajilo želi da izbriše svaki trag romantizma koji prati logiku umetnosti koja čoveka vidi kao obaveznog protagonistu sistema funkcionisanja. Umesto toga, umetnica u ovom izložbenom projektu slika relevantnu ali i fragilno ciničnu fuziju između manuelnog i virtuelnog umnožavanja, dopuštajući ovoj poziciji svog slikarstva artificijelni realizam u shvatanju potrošačkog kapitalizma, globalističke pop kulture i prolaznosti vremena koje kao da se zamrznulo negde posle ehoa reklame i iza šuma snega na monitoru”, Anja Tončić

Kristina Bajilo rođena je 1995. u Beogradu. Osnovne studije završila je 2018. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Na istom fakultetu završila je master studije 2019. u klasi profesora Nikole Božovića, od kada počinje i njena saradnja sa Galerijom X Vitamin. Učestvovala je na više od dvadeset grupnih izložbi u Srbiji, Nemačkoj, SAD-u, Mađarskoj, Kipru i  Japanu, a realizovala je tri samostalne izložbe. Dobitnik je nagrada: „Private Value“ Švajcarske ambasade u Beogradu 2018, „Aleksandar Tomašević“ 2018 i 2019, „Branko Šotra“ 2019, i stipendije Dositeja. Kao član udruženja CIEBA, učestvovala je u istraživačkom programu u Lisabonu tokom 2020/21. Član je ULUS-a od 2021.