viber image 2024 07 08 08 51 14 062

Srpski paviljon sa Bijenala Malta 2024 u Beogradu

“Savremena umetnost i nasleđe – Paviljon Republike Srbije” izložba je koja će biti otvorena 9. jula od 19 časova u Muzeju primenjene umetnosti, kada će biti prikazani radovi troje umetnika, Ivane Živić, Đorđa Stanojevića i Miodraga Rogana, čija umetnost je bila izložne u okviru Bijenala Malta 2024 na paviljonu “LIKOVNA UMETNOST I NASLEĐE: Vizuelni dijalog i prostorne komunikacije”.

“Iako smo u većini slučajeva pod zaštitom smatrali arhitektonsko projektovanje, nepokretno i nematerijalno nasleđe, ovaj projekat nameće potrebu zaštite pokretnog i materijalnog nasleđa i likovnih stvaralačkih tehnika. U doba paralelnih realnosti, fizičke i virtuelne perspektive postojanja, slika i skulptura predstavljaju materiju, taktilnu formu koja prozlazi iz čoveka. Vizuelni elementi kompozicije međusobno komuniciraju i deluju unutar kompozicije, noseći u sebi konceptualne ili prostorne osnove.

Slika kao medij koji nosi ideju, viziju stvarnosti ili fikciju stvarnosti potiče od samih početaka prepoznavanja umetničkog izraza u čoveku. Od pećinskih tragova postojanja, preko civilizacija starog i novog doba, srednjeg i novog veka, do modernog i savremenog doba, slika prati i preživljava tok vremena. Sa aspekta trajanja, slika je oličenje medija koji nestaje i koji odražava neophodnost za zaštitom. Ta činjenica povezuje koncept srpskog paviljona sa generalnom temom Bijenala Malta 2024,” kustoskinja Biljana Jotić.

Izložba traje do 9. avgusta.