Olga Jancic Mala kompozicija kamen 1961
Olga Jančić, Mala kompozicija, kamen, 1961.

Autonomija oblika: Dela Dušana Džamonje, Olge Jančić, Ane Bešlić, Olge Jevrić, Jovana Kratohvila, Velizara Vase Mihića i Ota Loga

Izložba skulptura „Autonomija oblika” biće otvorena u Galeriji Vasić (Kosovska 16) u četvrtak 18. maja u 19 časova, a možete je pogledati do 17. juna 2023.

Na ovoj izložbi odabrana selekcija skulptura srednjih i malih formata niza značajnih umetnica i umetnika srpskog i nekadašnjeg jugoslovenskog kulturnog prostora prilika je za pokušaj razmatranja procesa promena u oblikovnim postupcima i u samoj definiciji discipline skulpture u periodu posleratnog poznog modernizma u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka.

U tom periodu, kako ističe Jerko Denegri skulptura se kretala od napuštanja klasičnih postupaka i transformacije prikazivačkih tema (portreta, muškog i ženskog akta) prema autonomiji što raznovrsnijih slobodnih oblika u tada novim sredstvima (poput gotovih nađenih i odbačenih predmeta, različitih vrsta metala, cementa i betona, fiberglasa i industrijski obrađenih plastičkih masa) dotle izvan funkcije i svrhe umetničkog delovanja. 

Na izložbi „Autonomija oblika” izložena su dela Dušana Džamonje, Olge Jančić, Ane Bešlić, Olge Jevrić, Jovana Kratohvila, Velizara Vase Mihića i Ota Loga.

Dela predstavljena na ovoj izložbi potvrđuju da je moderna i savremena skulptura krajnje široko izražajno područje koje omogućava slobodno kreativno ispoljavanje umetnika – pojedinca, u nizu međusobno neuporedivih ali i podjednako relevantnih i individualnih oblikovnih rešenja i njima svojstvenih simboličkih značenja.

Ulaz na izložbu je besplatan.

Izložene skulpture pozajmljene su iz privatnih kolekcija. 

Izložbu prati katalog sa tekstom Jerka Denegrija.

Radno vreme Galerije Vasić:

Radnim danom od 14 – 20 časova, subotom od 10 – 14 časova.

Foto: Vladimir Popović