Izložba inspirisana filmom Blade Runner

Otvaranje izložbe Stevana Aleksića biće održano u ponedeljak, 1. jula od 20h u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a). Izložba je inspirisana i posvećena kultnom filmskom ostvarenju Ridlija Skota, “Blade Runner”.

“Kao veliki ljubitelj žanra fantastike, kao umetnik koji se bavi i filmom, ova izložba jeste posvećena mojoj neiscrpnoj inspiraciji, kultnom filmskom delu “Blade Runner”, reditelja Ridlija Skota iz 1982.godine. Pomenuti film, uvek je bio i ostaje glavno polazište u rasplamsavanju moje mašte koja putuje prostranstvima bliske budućnosti. Prepoznatljiva atmosfera i patina, svetla neona, simbola, kolora, steampunk-a i cyberpunk-a… Moja želja je da svojim radovima dam posmatraču polazište za viziju kroz koju se transformiše prostor distopijske budućnosti i naučne fantastike.

Distopijski film je žanr koji stoji rame uz rame naučnoj fantastici, takođe deli karakteristike sa realizmom. To se pre svega odnosi na njegov potencijal društvene kritike, budući da svi distopijski filmovi projektuju budućnost koja nije toliko daleka, i koja se u većini slučajeva direktno ili indirektno odnosi na stanje i svet danas. “ – kaže autor Aleksić.

Tehika koju koristim u stvaranju svojih fantazi prostornih skica jeste crtež rukom, koji je skeniran i služi kao podloga/osnova za dalje tretiranje, kolorisanje, doslikavanje i obradu kompjuterski, putem grafičke digitalne table i olovke. Foto-koncepti su izvedeni od fotografija koje sam napravio, obrađivao i doslikavao. Radovi su odštampani na platnu.