Marija Bjekic 1

Izložba crteža: Radnički snovi

Izložba crteža “Radnički snovi”,  Marije Bjekić biće otvorena u utorak, 19. maja od 19h u Galeriji Doma omladine Beograda. Izložba traje do 31. maja.

O izložbi, autorka Marija Bjekić kaže: “Ovo je serija radova koji nastaju na osnovu pitanja o društvenoj odgovornosti. Zanimljivo je da se sistem u kome živimo obraća pojedincu kao da je potpuno nezavisan i slobodan da sam iskreira svoju budućnost. Danas niko ne spominje radničku klasu, to je postao arhaičan pojam. Radnik više nije deo iste, odvojen je.

Oseća neizvesnost, njegov status se degradira brzo u ropstvo. Čemu može da se nada? Istovremeno, kroz medije se provlače atmosfere straha, krize, iracionalnosti, zaborava. Zapostavljene su važne oblasti kao što su kultura i obrazovanje i time su stvoreni uslovi da društvo lakše sklizne u nezainteresovanost/pasivnost i neodgovornost.

Zanima me kako okolnosti utiču na radnike i njihove porodice, ljude koji traže posao, kao i sve one koji na razne načine zavise od radnih odnosa. Kroz svoj rad želim da pričam o mogućim pozitivnim ishodima, o kontrastu onoga što je nametnuto kroz javni govor i onoga što bi moglo da bude nova drustvena svest. Način života uz prilagodjavanje neizbežnoj eksploataciji i, sa druge strane, afirmativno mišljenje koje je izvan stanja potčinjenosti.“

[su_box title=”Marija Bjekić” box_color=”#3f3f3f”] Rođena u Beogradu, 1979. diplomirala 2007. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.[/su_box]